Alimentul care este o bombă calorică. Un adevărat aspirator de calorii, kilogramele se adună zi de zi

Alimentul care este o bombă calorică. Un adevărat aspirator de calorii, kilogramele se adună zi de zi sursa: arhivă EVZ

Una dintre cele mai nocive combinații alimentare este cea dintre cartofi și pâine. Este unanim apreciată, de nutriționiști, ca fiind nocivă pentru organism și greutate. Dar, care dintre aceste două alimente îngrașă mai mult?

Un răspuns îl dă Mihaela Bilic. Specialistul în nutriție atrage atenția asupra unor greșeli de alimentație, făcute în timpul dietelor. Și atrage atenția că pâinea îngrașă mai mult decât leguma consumată la nivel mondial în cantități industriale.

Cartofii sau pâinea, ce aliment îngrașă mai mult

„Cartofii îngrașă mai puțin decât pâinea. Cu toții iubim carbohidrații sub o formă sau alta, de la banala felie de paine la pizza, paste, orez, mămăligă sau cartofi prăjiți. Când vrem să slăbim tăiem carbohidrații din dietă, doar că fără ei nu prea rezistăm.

Decât să declarăm război făinoaselor, n-ar fi mai realist/eficient să facem alegeri istețe și să micșorăm porția?! Acolo unde cerealele conțin 70% amidon și sub 5% apă, cartofii sunt la polul opus: au 70% apă și doar 17% amidon. Un cartof fiert este echivalent cu o felie de paine, are tot 80cal și niciun gram de gluten.

Ne puteți urmări și pe Google News

Iar dacă stropim cartoful fiert cu ulei și îl băgăm la cuptor, devine incredibil de apetisant. E drept, cu încă 100cal în plus. Iar dacă vreți și o bucată de brânză, s-a ales praful de titlul meu…că tocmai l-am transformat într-o bombă calorică”, a explicat Mihaela Bilic într-o postare de pe rețelele de socializare.

Care ulei este indicat în bucătărie

Pe de altă parte, nutriționistul a comparat recent și efectele utilizării uleiului de floarea soarelui și de măsline.

„Ulei de măsline sau ulei de floarea soarelui?

Din punct de vedere caloric sunt identice: 100 de calorii pe lingură. Din punct de vedere conținut de acizi grași, aici avem acizi grași esențiali Omega 9 – adică acidul oleic, aici avem Omega 6.

Sunt esențiali pentru că organismul nu-i poate produce, trebuie aduși prin alimentație. Și da, Omega 9 este antiinflamator, pe când Omega 6 este proinflamator.

Deci atenție mare la excesul de ulei de floarea soarelui, și pentru siluetă, și pentru sănătate, e un pericol.

Din punct de vedere prăjeală/încălzire, cel de măsline este foarte stabil, nu schimbă gustul mâncării pe care o prăjim în el. Pe când cel de floarea-soarelui este neutru și suficient de ieftin cât să nu ne doară sufletul dacă îl aruncăm după fiecare prăjeală”, a spus Mihaela Bilic, conform doctorulzilei.ro.