Care este cea mai bună metodă pentru a păstra alimentele gătite în siguranță. Mihaela Bilic prezintă modul în care putem evita contaminarea

Care este cea mai bună metodă pentru a păstra alimentele gătite în siguranță. Mihaela Bilic prezintă modul în care putem evita contaminarea Sursa: Pixabay

Mihaela Bilic vine cu noi avertizări pentru români în materie de nutriție. Specialistul vorbește despre refrigerarea și congelarea alimentelor gătite. Există riscuri de contaminare dacă mâncarea nu este păstrată în mod corespunzător. Cel mai bun mod de a păstra mâncarea sănătoasă este congelarea, precizează nutriționistul.

Celebrul medic nutriționist ne prezintă din nou trucuri cu privire la menținerea alimentelor proaspete. De data aceasta, Mihaela Bilic vorbește despre mâncarea gătită și cel mai sigur mod de a o păstra o perioadă mai lungă de timp.

Specialistul susține că atât căldura, cât și frigul sunt esențiale pentru menținerea alimentelor în siguranță, fără riscul de contaminare. Acestea previn multiplicarea bacteriilor patogene, care pot provoca toxiinfecție. Totuși, trebuie să fim extrem de atenți cum gătit și cum păstrăm mâncarea pentru a preveni contaminarea ei.

Cum păstrăm alimentele gătite pentru o perioadă mai lungă de timp

"Siguranța alimentară.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mâncare gătită, refrigerată sau congelată, care este cea mai sigură metodă ca să evităm contaminarea alimentelor?

Prepararea mâncării prin intermediul temperaturii ridicate sau păstrarea ei la frigider sau la congelator sunt esențiale pentru siguranța alimentară. Căldura și frigul au rolul de a bloca multiplicarea bacteriilor patogene, previn toxiinfecțiile și îmbolnăvirea și mai ales prelungesc durata de viață a unui aliment. Însă și aici există limite, țineți cont de următoarele recomandări:

1. Temperatura scăzută din frigider și congelator nu omoară toți microbii! Este adevărat, le limitează multiplicarea, deci condiția esențială pentru alimentul păstrat la frig este să fie proaspăt, bun de consum. Dacă un produs a rămas la temperatura ambiantă timp îndelungat iar germeni patogeni au apucat să se multiplice, faptul că îl punem la frigider sau la congelator nu împiedică alterarea lui. Există chiar bacterii care se pot multiplica și la temperatură scăzută.

2. Nu recongelați niciodată un aliment decongelat! Optați pentru o decongelare lentă, care să nu afecteze structura produsului, adică scoateți alimentul din congelator și puneți-l la frigider pentru următoarele 24 de ore. Odată decongelat trebuie consumat imediat, multiplicarea germenilor este mai rapidă decât într-un aliment proaspăt. Orice recongelare crește riscul de contaminare bacteriană, alterează consistența, aspectul, culoarea și gustul preparatului. Dacă un produs se află la limita datei de consum, puteți să-l congelați ca să-i prelungiți durata de viață și să evitați risipa alimentară, cu condiția ca odată decongelat să fie consumat imediat.

3. Gătitul nu distruge toți microbii! Temperatura în altă omoară majoritate a germenilor patogeni dar nu poate neutraliza sporii și toxinele. Așadar gătitul nu este o metodă imbatabilă pentru a steriliza produsele contaminate. Cel mai sigur este să alegeți pentru consum alimente proaspete, care nu prezintă modificări organoleptice suspecte. Nu putem găti mâncare sănătoasă din ingrediente la limita alterării, indiferent că este vorba de carne pește produse lactate sau legume”, a scris Mihaela Bilic pe pagina de Facebook.

Mihaela Bilic avertizează cu privire la contaminarea alimentelor gătite

Medicul nutriționist a vorbit și despre multiplicarea germenilor la anumite temperaturi, precizând că nu este indicat să ținem alimentele gătite mult timp pe masă sau în cămară. Pentru conservare, frigul este cea mai bună soluție.

Mihaela Bilic susține că aproape orice aliment poate fi congelat, de la legume, pâine sau chiar maioneză.

„Majoritatea germenilor se multiplică la temperatura ambiantă între 10 și 55 °C așadar evitați să păstrați mâncarea timp îndelungat pe masă sau în cămară. Preparatele gătite trebuie puse rapid la frigider, iar preparatele congelate trebuie gătite ca atare sau puse la dezghețat tot în frigider.

Frigul este cel mai bun agent de conservare când vine vorba de menținerea proprietăților nutriționale, aproape toate alimentele pot fi congelate de la fructe legume ierburi aromatice și pâine, până la carne pește brânză și mâncare gătită. E adevărat, nu putem pune la congelator maioneză, cremă de vanilie, pepene roșii sau salată. Însă pentru restul preparatelor frigul previne risipa și asigură siguranța alimentară!", a mai precizat celebrul medic nutriționist.