Cancelarul german Angela Merkel a explicat, sâmbătă, necesitatea relaţiile economice şi politice ale ţării sale cu Rusia, îndemnându-i pe liderii prezenţi la Conferinţa de Securitate de la Munchen să coopereze în abordarea problemelor globale.

Angela Merkel a apărat proiectul noului gazoduct Nord Stream 2, între Rusia şi Germania, criticat de liderul de la Casa Albă. Acolo se afla și Ivanka Trump, fiica președintelui american.

Trump a acuzat Germania că este „captivă” faţă de Rusia din cauza dependenţei energetice de această ţară, însă Merkel a argumentat: „Dacă în timpul Războiului Rece (…) am importat mari cantităţi de gaz rusesc, nu înţeleg de ce vremurile ar trebuie să mult mai grele astăzi, aşa încât putem spune: Rusia rămâne un partener.”, informează Realitatea Tv.

„Vrem să facem Rusia dependentă doar de China? Este acesta interesul nostru european? Nu cred nici acest lucru”, a continuat Merkel.

În timpul sesiunii de întrebări şi răspunsuri care a urmat, Angela Merkel a subliniat că ar fi greşit ca Rusia să fie exclusă politic: „Din punct de vedere geostrategic, Europa nu poate avea un interes în tăierea tuturor relaţiilor cu Rusia.”

Angela Merkel a pus sub semnul întrebării dacă decizia SUA de a se ieşi din acordul nuclear cu Teheran şi de a se retrage militar din Siria constituie cel mai mod de a aborda problema Iranului: „Singura întrebare este cum ne atingem obiectivul comun (…) Facem aceasta punând capăt acordului sau folosind mica pârghie pe care o mai avem (prin intermediul acordului nuclear)? Aceasta este o chestiune tactică.”

 

Te-ar putea interesa și: