Întrebat cum se schimbă viața românilor, în contextul stării de urgență, Alexandru Rafila s-a rezumat doar la măsurile din zona medicală:

„Nu se schimba intrebarea este cum s-ar putea schimba. Sunt mai multe seturi de masuri, eu mă voi referi la zona medicala unde exista o decizie rapida de asigurare de resurse, spatii. Sa primeasca un numar mare de pacienti. Un alt element se refera la masurile cu efect direct, distantare sociala”, potrivit romaniatv.ro.

El a punctat că, în cazul în care numărul de cazuri va crește brusc, sistemul de sănătate nu va mai face față:„Dacă numărul de cazuri crește rapid, atunci sistemul de sănătate nu mai face față și ajungem ca Italia. Nu ai nevoie de măsuri medicale și administrative. Mai sunt măsurile economice, nu le voi comenta, dar ele trebuie să țină cont că societatea trebuie să fie funcțională”.

Alexandru Rafila a mai adus în discuție și problema persoanelor vârstnice, precizând că autoritățile ar trebui să verifice unde locuiesc și să se asigure că au acces la alimente și medicamente.

„Avem 1,7 milioane de batrani singuri mai ales in rural. Accesul la alimente si medicamente este esential. Responsabilitatea revine autoritatilor locale. Sa vedem cine sunt, unde stau, ce necesitati au. Daca limitam posibilitatea de a procura cele necesare. Se poate produce o dezinsertie sociala. Autoritatile sa listeze aceste persoane si sa stabileasca un program de aprovizionare a lor” , a declarat acesta.