Evenimentul Zilei > Social > Alexandru Andrieș a ieșit la pensie
Alexandru Andrieș a ieșit la pensie

Alexandru Andrieș a ieșit la pensie

Îndrăgitul cantautor a împlinit 65 de ani și s-a pensionat de la facultatea de Arhitectură. Dar nu și din muzică

Simbol al unei generaţii şi mentor al alteia, cu peste 80 de materiale discografice lansate şi peste 4.000 de concerte susţinute în întreaga ţară, cantautorul Alexandru Andrieş este unul dintre cei mai creativi artişti români ai ultimilor 35 de ani.

Artist complex – muzician, arhitect, profesor, poet, artist plastic – Alexandru Andrieş s-a născut la Braşov, la 13 octombrie 1954. A absolvit Institutul de Arhitectură „Ion Mincu”, în1980, unde timp de 40 de ani a fost profesor conferenţiar doctor.

Şi-a făcut debutul ca muzician pe scena celebrului Club „A”, în 1974. Cinci ani mai târziu, a participat cu trupa Basorelief, la Festivalul de jazz&rock de la Braşov. Debutul discografic al artistului a avut loc în 1984, cu albumul „Interioare”.

A devenit o prezenţă remarcată pe toate scenele din ţară, mai ales datorită mesajului pe care-l transmite muzica sa. Este autor şi producător a peste 80 de apariţii discografice. Ultimele sale două albunme se numesc „Andrieș iese la pensie 1” și „Andrieş iese la pensie 2”

George Baicea, Garbis Dedeian, Mihai Farcaş, Maria Ioana Mântuleasa, Cristian Soleanu, Eugen Tegu, Mircea Tiberian, Tudy Zaharescu, Mircea Baniciu, Nicu Alifantis, Berti Barbera se numără printre muzicienii cu care Alexandru Andrieş a colaborat de-a lungul anilor, atât în studio cât şi pe scenă, compunând muzică, scriind versuri şi înregistrând albume.

A semnat scenariul şi regia scurtmetrajului „Despre distanţe” (1982), care a primit premiul ACIN pentru cel mai bun scurt metraj muzical şi Premiul III la Festivalul Internaţional de la Sofia. S-a implicat în realizarea mai multor videoclipuri muzicale, între care: „Cea mai frumoasă zi”, o superbă melodie compusă de el în anul 2000.

La 10 decembrie 2004, i-a fost conferit Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, Categoria B –„Muzic”, ”pentru contribuţiile deosebite în activitatea artistică şi culturală din ţara noastră”.

Astăzi are loc, la București, ultimul concert al turneului „Andrieș iese la pensie”, care a început la Constanța, pe 28 septembrie. Turneul marcheză retragerea muzicianului din activitatea sa profesională, de profesor în cadrul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti. Dar artistul nu renunță și la activitatea muzicală.

 

 

 

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News