Pro-rusul Alexandr Kalinin a rămas fără cetățenia Republicii Moldova

Pro-rusul Alexandr Kalinin a rămas fără cetățenia Republicii Moldova Sursa foto: newsmaker.md/

Controversatul politician pro-rus Alexandr Kalinin, liderul Partidului Regiunilor din Republica Moldova, a rămas fără cetățenie. Decretul semnat de președintele Republicii Moldova, maia Sandu, a fost publicat în Monitorul Oficial.

Alexandr Kalinin a sprijinit în mod constant acțiuni care atentează la integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei. El a sprijinit forțele militare ruse și a promovat simbolurile invaziei.

Alexandr Kalinin poate contesta decizia în instanță. Numele lui Alexandr Kalinin apare într-un dosar penal pornit în baza articolelor 140 și 346 din Codul Penal. Procurorii PCCOCS îl investighează pe Kalinin pentru acte de susținere și promovare a războiului din Ucraina, declanșat de Federația Rusă. Potrivit legii, astfel de acțiuni se pedepsesc cu închisoare de până la 6 ani.

Ne puteți urmări și pe Google News
Decret, maia Sandu

Decretul semnat de Maia Sandu

Alexandr Kalinin a organizat campanii pentru sprijinirea militarilor ruși

De la începutul războiului, acesta a publicat pe paginile sale de pe rețelele de socializare zeci de video-uri, potrivit cărora, organizează campanii de sprijin pentru militarii ruși și grupările militare pro-ruse de pe teritoriile ucrainene ocupate.

Alexandr Kalinin

Alexandr Kalinin. Sursa foto: Captură video

Kalinin apare în imagini în uniformă militară, înarmat și cu însemnele Uniunii Sovietice sau simbolurile războiului lansat de Rusia în Ucraina, printre care litera „Z” văzută pe tancurile, vehiculele militare sau uniformele armatei ruse care a invadat Ucraina pe 24 februarie 2022.

În luna mai 2023, Alexandr Kalinin a fost plasat oficial sub sancțiuni europene. Conform documentului, Kalinin, este acuzat de sprijinirea acțiunilor și politicilor care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.

Cine este Kalinin

Kalinin a devenit liderul Partidului Regiunilor în 2016. Formațiunea a fost fondată în 2011 de fostul bașcan al Găgăuziei, Mihail Formuzal, alături de alt fost guvernator găgăuz, Valeri Ianioglo, în prezent liderul Partidului „Bugeacul Nostru”, lansat anul trecut la Comrat.

Kalinin este cunoscut și pentru activitatea sa din Rusia, fiind liderul unei asociații a migranților moldoveni.

Sub conducerea lui Kalinin, Partidul Regiunilor promovează integrarea în Uniunea Eurasiatică, oferirea statutului de a doua limbă de stat limbii ruse și federalizarea R. Moldova.

La ultimele alegeri parlamentare, din 2021, Partidul Regiunilor a fost votat de 1.264 de persoane, adică de 0,09% din votanți.