Un proiect de lege trecut prin Camera Senatului și prezentat de România Tv prevede că, de acum înainte, șoferii care încalcă regulile de circulație în afara judeţului de domiciliu vor putea contesta amenda la judecătoria localităţii de domiciliu.

Contestarea amenzii se poate face într-un interval de maximum 15 zile de la data la care aceasta a fost primită. „Împotriva procesului verbal de constatare a contravențiilor se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competență își are domiciliul sau sediul, după caz, contravenientul, dacă acesta este pe teritoriul României”, se arată în documentul votat de senatori.

Măsurile trecute tacit prin Camera Senatului fac parte din Propunerea legislativă pentru modificarea art. 118 alin.(1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului României nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice şi al art.32 alin.(1) din Ordonanţa nr.2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, act ce poate fi consultat integral pe site-ul oficial al Senatului României.

Cu toate acestea, noile prevederi vor intra în vigoare doar după ce vor fi adoptate și de Camera Deputaților, care este for decizional. Ulterior, actul normativ trebuie semnat de Președintele României și publicat în Monitorul Oficial. Cu alte cuvinte, în momentul de față, legea aceasta nu se aplică.

Atenție, foarte important de știut: noul act normativ se adresează exclusiv cetățenilor domiciliați în România! În cazul șoferilor cu domiciliul în altă țară, contestația va trebui depusă la judecătoria în a cărei rază de competență a fost constatată fapta.