Evenimentul Zilei > Social > Alertă pentru cei care stau la bloc! E obligatoriu. Ce trebuie să monteze în apartament? Se dau amenzi
Alertă pentru cei care stau la bloc! E obligatoriu. Ce trebuie să monteze în apartament? Se dau amenzi

Alertă pentru cei care stau la bloc! E obligatoriu. Ce trebuie să monteze în apartament? Se dau amenzi

Specialiștii nu consideră posibil ca românii fără contoare de apă și căldură să le implementeze până la sosirea iernii. Trebuie menționat că, în cazul în care măsurile nu sunt respectate, cetățenii vor fi sancționați cu sume de la 500 la 1000 de lei.

Specialiștii nu consideră că românii pot implementa contoare de apă și căldură în termenul impus de autorități. Problemele au fost semnalate în contextul în care un nou proiect legislativ stabilește ca cetățenii racordați la rețelele de termoficare să-și monteze contoare individuale sau repartitoare de măsurare a energiei termice, atât pentru apă caldă, cât și pentru căldură, până la venirea iernii.

Noile măsuri conduc la explodarea prețurilor

Președintele Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chispliță, consideră că românii nu se pot încadra cu noile schimbări până la venirea iernii. El spune că o astfel de măsură ar conduce la explodarea prețurilor.

„Nu cred că există posibilitatea ca într-un termen așa de scurt să se realizeze o lucrare așa de amplă. Nici nu ar fi sănătos, când toate firmele ar fi solicitate să aibă o astfel de activitate ar exploda prețurile. În lipsa unui astfel de sistem oamenii nu cuantifică importanța respectivei forme de energie și se face risipă”, s-a exprimat Dumitru Chispliță.

Ce costuri implică montarea contoarelor de apă și căldură

În cazul unei garsoniere, montarea unui contor costă de la 70 de lei la 100 de lei. În funcție de numărul de camere pe care îl prezintă un apartament, prețul crește. Astfel, montarea contorului într-un imobil cu două camere, deci două calorifere, presupune un cost cuprins între 280 și 400 de lei, iar pentru un apartament cu patru camere, respectiv patru calorifere, poate fi și mai mare de 500 de lei, potrivit Asociației Energiei Inteligente.

Părerile românilor în acest sens sunt împărțite și nu toți sunt de acord cu noua regulă. Eugen Berceanu, administrator de bloc, consideră însă, că există o serie de avantaje financiare în cazul montării contoarelor.

„În 40-60% se face economie montând aceste repartitoare de căldură, am o scară cu 19 apartamente unde plătesc în jur de 3200 lei agentul termic și la o scară cu repartitoare plătesc 1200-1400”, s-a exprimat Eugen Berceanu.

Ce amendă riscă românii care nu implementează contoare

Potrivit unei legi adoptate de Camera Deputaţilor, apartamentele racordate la termoficare trebuie să aibă contoare individuale de căldură sau repartitoare, până la sfârşitul anului.

În cazul românilor care refuză să implementeze contoarele de apă și căldură, sancțiunile vor fi în valoare de 500 lei (amenda minimă). Represaliile pot crește și până la 1000 de lei.

În București, există aproximativ 550.000 de apartamente în care trebuie să fie implementate contoare de apă și căldură, notează Digi24.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: