Avantajele şi dezavantajele "marii contorizări" a României

Avantajele şi dezavantajele "marii contorizări" a României

Noua lege va obliga proprietarii să monteze noi aparate de măsurat şi să cheltuiască câteva sute de euro.

Separarea facturilor la gaze, apă şi căldură pe fiecare apartament ar însemna lucrări ample în blocuri. În timp ce reprezentanţii Distrigaz spun că se poate face factură separată, cei care livrează căldură precizează că este greu şi aproape imposibil de pus în practică o astfel de reglementare. Cert este că, dacă Parlamentul va vota legea, care prevede că apa şi energia termică se vor achita separat, şi nu pe asociaţie, fiecare operator de utilităţi va fi obligat ca, în termen de şase luni, să încheie contracte separate cu fiecare proprietar.

Pentru a putea emite factură pe locuinţa dintr-un condominium, firmele vor trebui să monteze contoare de gaze sau alte sisteme de măsurare în fiecare apartament. Noua lege obligă toţi proprietarii să-şi monteze astfel de aparate de măsurat. Asta va însemna ziduri sparte, noi ţevi trase în casă şi pe casa scării şi o nouă zugrăveală.

Locatarii se tem de lege şi o văd ca pe cea a repartitoarelor

Ne puteți urmări și pe Google News

În timp ce preşedinţii de bloc spun că măsura este bună, pentru că nu se va mai opri apa la toată lumea, locatarii spun că legea ar putea genera costuri în plus. Aceştia cred că noua reglementare este asemănătoare cu cea a repartitoarelor sau a apometrelor, care s-a dovedit una profitabilă pentru firmele care au montat aparatele de măsurat şi pentru cele care furnizează utilităţile, dar păgubitoare pentru locatari.

"Am repartitoare montate în tot apartamentul. Şi dacă stau cu ele închise plătesc mult la întreţinere. Într-o lună, am plătit chiar mai mult decât vecina mea care nu are repartitor pe nici un calorifer", a povestit Maria Codruţ. Pe de altă parte, vecinul femeii, un bărbat de 30 de ani, are altă părere: "De ce să facem şedinţă la Asociaţie şi să ne gândim cum facem că nu plăteşte Popescu gazul şi putem rămâne fără. Eu achit la timp întreţinerea, de ce să sufăr din cauza vecinului".

Lege pentru recuperarea datoriilor

"Reglementarea asigură posibilitatea de a recupera mai uşor şi mai repede datoriile proprietarilor de locuinţe", se precizează în expunerea de motive a draftului, care a fost avizat deja favorabil de Consiliul Legislativ al Senatului.

Totuşi, cei care nu vor putea plătit datoriile acumulate la asociaţie, în momentul în care utilităţile vor fi separate, pot opta pentru eşalonarea lor. Asta, după ce furnizorii de utilităţi vor încheia cu asociaţa de locatari contract de cesiune de creanţe. În prezent, legea permite montarea contoarului de gaze lângă uşa apartamentului, însă, de multe ori, societăţile refuză să-l monteze sau vecinii nu îşi dau acordul. Fie din invidie, fie pentru că nu sunt acasă.

GHID

Cum să eviţi citirea greşită a apometrelor şi ce indică cifrele afişate pe repartitoarele de căldură

Odată cu "marea contorizare", fiecare român de la bloc va avea ceas de gaz, aparat de măsurat căldura şi apometre. În cazul energiei termice livrate în Capitală, viceprimarul Bucureştiului, Mircea Raicu, a explicat, pentru EVZ, că se va consulta cu specialiştii Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Tremice Bucureşti (RADET) pentru a vedea cum este posibil contorizarea fiecărui apartament. "Ţevile trec dintr-un apartament în altul. Vor trebui montate un fel de aparate de măsurat în fiecare apartament. Nu ştiu dacă se va putea face acest lucru. Mă voi consulta cu cei de la RADET", a explicat viceprimarul. De "citit", nu ştiu nici autorităţile cum se va proceda. În prezent, căldura se măsoară în subsolul blocului, acolo unde ajunge tot consumul apartamentelor.

Gazele pot fi citite prin radio, la uşă sau prin email

În prezent, consumul de gaze este stabilit fie cu ajutorul unui sistem care citeşte indexul ceasului de la distanţă, de angajatul Distrigaz, care vine o dată la trei luni la uşă sau poate fi trims consumul chiar de către proprietar prin email. "În prezent, doar pentru marii consumatori se citeşte consumul de la distanţă. Clienţii mici pot trimite indexul prin email, iar angajatul Distrigaz vine şi citeşte contoarul", au explicat re pre zentanţii Distrigaz Sud. Acum, cei care nu au ceas de gaz plătesc la comun şi în funcţie de cât de des şi de mult au dat drumul la aragaz vecinii care nu au contoar.

Apometrele, citite de proprietari sau de administrator

În cazul facturii de apă, proprietarii ţin evidenţa metrilor cubi, împreună cu administratorul, iar calculul îl face cel din urmă, pe baza facturii de la societetatea de apă. Potrivit preşedintelui Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România, Radu Opaina, fiecare persoană ar trebui să îşi noteze indexul pe hârtie. Astfel, va putea compara, de la o lună la alta, dacă valoarea trecută în dreptul rubricilor "apă caldă" şi "apă rece" este cea reală.

MISTER

Repartitorul, un mister pentru români

În timp ce în cazul apei, costul este uşor de stabilit, când vine vorba de căldură, majoritatea celor care au asemenea aparate în casă nu ştiu cât vor avea de plătit. Asta, chiar dacă îşi notează în fiecare lună cifrele de pe aparatul montat pe calorifer. Motivul: repartitoarele nu sunt contoare individuale. Ele nu înregistrează consumul de căldură. Potrivit specialiştilor, ele sunt "repartitoare de costuri", adică ajută la împărţirea facturii de căldură a blocului pe apartamente, în funcţie de cifrele înregistrate pe repartitor.