Iranul a anunțat luni, 4 noiembrie, că produce 5 kilograme de uraniu îmbogățit pe zi, adică de zece ori mai mult decât acum două luni, când a decis să nu mai respecte un numit număr de restricții privind programul său nuclear, acceptat în 2015.

Anunțul a fost făcut la televiziunea de stat din Teheran de către vicepreședintele Republicii Islamice, care este totodată șeful Organizației Iraniene de Energie Atomică (OIEA), Ali Akbar Salehi (foto).

E a spus de asemenea că țara sa a pus la punct în ultimele două luni noi modele de centrifuge moderne.

Printr-un acord încheiat la Viena în iulie 2015 cu grupul 5+1 (China, Statele Unite, Franța, Marea Britanie, Rusia și Germania), Teheranul a acceptat să reducă drastic activitățile sale nucleare – pentru a garanta caracterul lor exclusiv civil – în schimbul ridicării unei părți din sancțiunile internaționale care îi asfixiau economia.

În replică față de retragerea unilaterală a Statelor Unite din acest acord, în mai 2018 și față de reinstituirea unor grele sancțiuni de către americani, Iranul a început să își încalce angajamentele luate. El produce astăzi uraniu îmbogățit la un nivel superior limitei de 3,67% prevăzute de acordul din 2015, și nu respectă nici limita de 300 de kilograme impusă stocurilor sale de uraniu slab îmbogățit.

La începutul lui septembrie, Teheranul a anunțat faza a treia a planului său de renunțare la respectarea angajamentelor, arătând că nu se mai simte obligat de nici o limită impusă de acord asupra activității de cercetare-dezvoltare în materie nucleară.

Potrivit imaginilor televiziunii de stat, Salehi a pus în funcțiune o cascadă de 30 de centrifuge de tipul IR-6, a căror producție de uraniu slab îmbogățit contribuie la accelerarea creșterii rezervelor țării.