Alertă națională: se scumpește pâinea. Prețul atinge un nou prag psihologic

Alertă națională: se scumpește pâinea. Prețul atinge un nou prag psihologic

Pâinea, alimentul preferat al românilor, va costa mai mult. Producătorii dau vina pe scumpirea materiei prime, dar și pe un lanț de scumpiri produse de la debutul anului.

Alertă națională: se scumpește pâinea! Pe motiv că s-a scumpit materia primă, făina, producătorii vor crește prețul la pâine, anunță Gandul. De vină este proasta recoltă de grâu înregistrată în 2020, spun firmele din panificație. O franzelă ar putea ajunge să coste chiar și 1,5 lei în magazine.

În august 2020, fermierul Gheorghe Lămureanu spunea la Pro TV că de 40 de ani de când lucrează în agricultură nu a mai fostun an atât de dezastruos la grâu.

Se scumpește pâinea! Franzela pleacă din fabrică la prețul de 0,95 lei

Franzela de 300 de grame, de departe cea mai vândută pâine în România, costă în prezent undeva între 1,2 și 1,3 lei. Odată cu noile scumpiri, ea va ajunge să coste undeva între 1,4 și 1,5 lei, avertizează producătorii din panificație. Scumpirea este generate de majorările de preț la materia primă, făina.

Ne puteți urmări și pe Google News

„În acest moment, prețul fabricii angro este între 0,95 și 1 leu, franzela fresh, de 300 de grame, neambalată. Ca și estimare, va ajunge undeva la 1,10 lei-1,20 lei prețul angro al fabricii de pâine. Astfel, pe raft va fi 1,40-1,50 lei. Acest lucru se va întâmpla foarte rapid, că deja materiile prime sunt în creștere. Ca să ne asigurăm o rentabilitate minimă, va trebui să umblăm puțin la preț în sens crescător. În bugetul unei familii nu cred ca e atat de mult. Este o sumă, dar cred că se poate depăși momentul”, afirmă Bogdan Iosif, administrator la o fabrică de pâine din Prahova.

În plus, producătorii susțin că și celelalte materii prime au înregistrat creșteri substanțiale de prețuri: drojdia a urcat cu 20%, iar uleiul de palmier, cu 50%. În 2021, au existat o serie de scumpiri și la energia electrică, gazele naturale și combustibili (motorină, benzină).

Românii sunt campionii Europei la consumul de pâine

Statistica europeană arată că suntem printre marii consumatori de pâine la nivel european, fie că preferăm franzela simplă ori specialitățile de coca pufoasă cu cereale, semințe, măsline sau cartofi. Românii mănâncă, în medie, 82 de kilograme de pâine, cu câteva kilograme în plus față de media Uniunii Europene.

Citește și Pâinea cea de toate zilele, aliment de bază pentru-români