Alertă meteo în România. Ciclonul care a devastat Europa aduce vijelii și ploi torențiale

Alertă meteo în România. Ciclonul care a devastat Europa aduce vijelii și ploi torențiale

Pentru duminică 19 mai a fost anunțată vreme caldă în cea mai mare parte a țării, dar după-amiază și spre seară instabilitatea atmosferică va crește, în special în jumătatea de vest a țării, aducând vijelii și ploi puternice.

Ciclonul care afectează Europa ajunge și în România. Chiar dacă temperaturile vor fi în creștere, instabilitatea atmosferică va fi ridicată.

Vijelii și ploi puternice vor începe din această seară

Se vor observa înnorări accentuate, averse ce vor avea caracter torențial și frecvente descărcări electrice în Banat, Crișana și la munte, și apoi local și în Maramureș, Transilvania și Oltenia.

Pe alocuri, cantitățile de apă vor fi însemnate și vor fi condiții de grindină.

Ne puteți urmări și pe Google News

În restul țării, cerul va fi variabil, cu înnorări trecătoare, iar pe anumite arii restrânse, în zonele submontane, este posibil să avem ploi slabe.

Vântul va sufla slab spre moderat, cu intensificări locale în sudul Banatului și pe crestele montane. Intensificările vor fi de scurtă durată și vor fi asociate, în general, averselor de ploaie.

Temperaturile maxime se vor încadra între 21 și 28 de grade Celsius, mai scăzute pe litoral și în Deltă, unde vom avea 17…20 de grade Celsius. Minimele vor fi cuprinse, în general, între 8 și 15 grade Celsius.

Ce anume va urma?

Vijelii și ploi puternice anunță meteorologii în următoarea perioadă. „În primul rând, aș vrea să precizez că în această perioadă din an, final de lună mai și început de lună iunie, ne așteptăm la un grad ridicat de instabilitate atmosferică. Activitatea ciclonică în zona mărilor și a oceanelor este destul de mare pentru că temperatura apei este destul de ridicată și favorizează evaporarea și în același timp se formează cicloane care determină astfel de manifestări de instabilitate. La noi în țară, începând din această seară, vor fi manifestări de instabilitate, dar la cote mult mai reduse față de ceea ce am văzut că se întâmplă pe continentul european”, a explicat meteorologul Oana Păduraru din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

Specialistul ANM a precizat și ce anume va urma. „Ne așteptăm la averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, dar și probabilitate mare pentru căderi de grindină în partea de sud-vest a țării, la început, în special în Oltenia și în zona Banatului. Apoi, treptat și în jumătatea de vest a Munteniei, Crișana, Transilvania și Maramureș, și doar izolat în celelalte zone”.

În ceea ce privește precipitațiile, va ploua abundent, iar „cantitățile de apă, atât în intervale scurte de timp, cât și prin acumulare, mai ales în noaptea de duminică spre luni și pe parcursul zilei de luni, vor depăși 20-25 l/metru pătrat”.