Evenimentul Zilei > Social > Alertă meteo. COD GALBEN de POLEI și depuneri de GHEAȚĂ în zona de SUD EST a țării. IGSU intervine cu ajutoare. Zeci de mii de locuințe fără curent electric
Alertă meteo. COD GALBEN de POLEI și depuneri de GHEAȚĂ în zona de SUD EST a țării. IGSU intervine cu ajutoare. Zeci de mii de locuințe fără curent electric

Alertă meteo. COD GALBEN de POLEI și depuneri de GHEAȚĂ în zona de SUD EST a țării. IGSU intervine cu ajutoare. Zeci de mii de locuințe fără curent electric

Drumuri acoperite de polei, rețele electrice avariate din cauza gheții, localități fără curent electric, vânt puternic în zona de sud est a României. Având în vedere prognoza meteorologică pentru această noapte care anunță vânt puternic și noi depuneri de polei, Direcția Regională de Drumuri și Poduri Constanța, care răspunde de drumurile naționale din sud estul țării, recomandă conducătorilor să se informeze înainte de a pleca la drum.

Este cod galben de polei și depuneri semnificative de gheață în sudul Moldovei și în estul, sud-estul și centrul Munteniei, cu termen de valabilitate în intervalul 26 ianuarie, ora  14:00 – 27 ianuarie, ora 10:00. Potrivit meteorologilor în estul, sud-estul și centrul Munteniei, precum și în sudul Moldovei, în special în după-amiaza și seara zilei de sâmbătă (26 ianuarie) vor mai fi precipitații slabe, predominat sub formă de ploaie, ce vor continua să depună polei, iar pe tot parcursul intervalului depunerile semnificative de gheață se vor menține.

Drecția Direcția Regională de Drumuri și Poduri Constanța, care gestionează circulația pe drumurile naționale din Constanța, Tulcea, Ialomița, Brăila și Călărași, și autostrăzile A2 și A4,  roagă conducătorii auto să se informeze cu privire la starea drumurilor înainte să pornească la drum, să aibă autovehiculul echipat corespunzător şi să conducă preventiv. Drumarii şi autoutilajele D.R.D.P. Constanța patrulează şi acționează permanent, astfel încât traficul rutier să se desfăşoare în condiții de siguranță.

Pe de altă parte, pe fondul fenomenelor meteorologice periculoase, vânt puternic și depunere de gheață pe stâlpi și cabluri, în județul Ialomița s-au înregistrat avarii importante la rețeaua de alimentare cu energie electrică. Pentru asigurarea necesităților populației din zonele afecatate, IGSU a dispus dislocarea în județul Ialomița a 16 containere de mare capacitate generatoare de curent electric, din județele care în care nu se înregistrează situații de urgență grave cauzate de vreme. Acestea au început deplasarea spre zona Urziceni, fiind cea mai puternic afectată din punct de vedere al infrastructurii electrice.

Tehnica dislocată va rămâne  în sprijinul autorităților din județul Ialomița până la remedierea avariilor de către echipele tehnice ale distribuitorilor de energie electrică. Generatoarele ISU au o capaciate de 450 kVA și permit aprovizionarea temporară a unor localităţi cu energie electrică în cazul în care reţeaua publică cedează din cauza vremii neprielnice. Acest tip de tehnică a mai fost utilizat în luna decembrie a anului trecut, pentru alimentarea cu energie a localităților afectate de vântul puternic din  județele Caraș-Severin și Timiș.