Evenimentul ZileiVremeaAlertă maximă în jumătate de țară. Atenție, români! Urmează momente cumplite

Alertă maximă în jumătate de țară. Atenție, români! Urmează momente cumplite

Alertă maximă în jumătate de țară. Atenție, români! Urmează momente cumplite
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis joi, 20 ianuarie, două avertizări de COD GALBEN de ninsori viscolite și viscole în peste 20 de județe din țară. În următoarele zile și ore, România se va afla sub amenințarea unor rafale de vânt ce vor sufla cu o intensitate mai mare chiar și 100 de km/h. Iată ce anunță meteorologii!

Urmează ore critice în România! Este anunțul ANM, care a emis două avertizări de cod galben de ninsoare viscolită și viscol. Ambele coduri vor intra în vigoare joi, 20 ianuarie, la ora 12.00.

COD GALBEN de ninsoare viscolită în România

Astfel, potrivit primului COD GALBEN emis de ANM, care este valabil până pe data de 21 ianuarie, ora 02.00, județele Satu Mare, Sălaj, Maramureș, Cluj, Bistrița-Năsăud și Mureș vor fi vizate, temporar, de ninsori viscolite.

„În intervalul menționat, în județele Satu Mare, Sălaj, Maramureș, Cluj, Bistrița-Năsăud și Mureș, vântul va prezenta intensificări, cu viteze de 55…65 km/h, temporar viscolind ninsoarea.

În zona montană înaltă vântul va continua să prezinte intensificări și la sfârșitul săptămânii, temporar vor fi ninsori viscolite și vizibilitate redusă”, au anunțat reprezentanții ANM.

Viscolul va fi de neoprit. Alertă ANM!

De asemenea, un al doilea COD GALBEN de viscol emis de meteorologi vizează, în principiu, județele Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Suceava, Bistrița-Năsăud, Neamț, Harghita, Mureș, Brașov, Covasna, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Mehedinți, Gorj, Sibiu, Alba, Cluj, Bihor, Caraș Severin, Hunedoara, Bacău, Vrancea și Buzău.

Până sâmbătă, 22 ianuarie, ora 10.00, „la munte, în special la altitudini de peste 1600 m, vântul va avea intensificări, cu rafale ce vor depăși 80…100 km/h, va fi viscol, vizibilitatea redusă și zăpada troienită”, au avertizat specialiștii ANM.

În altă ordine de idei, meteorologii au anunțat că vremea va fi mai plăcută decât în zilele anterioare pe 20 ianuarie. Temperaturile maxime vor varia de la -2 grade în Maramureş, până la 10 grade în Oltenia şi sud-vestul Munteniei, iar cele minime vor fi cuprinse în general între -8 şi 2 grade. Precipitațiile vor apărea în jumătatea de nord-vest a teritoriului, apoi şi în celelalte regiuni.

Ninsoarea își va face simțită prezența în Banat, Crişana, Maramureş, Transilvania, nordul Moldovei şi izolat, mixte, în rest. În vestul țării va apărea poleiul. În zonele montate va ninge și vor fi rafale de peste 80-90 km/h, zăpada va fi viscolitã, iar vizibilitatea scăzută. Rafale de 45-55 km/h vor fi şi în zonele joase de relief.


Accesează: