Fostul ministru al Justiţiei şi fostul premier au confirmat că Dragnea a făcut presiuni pentru promovarea unei OUG de modificare a Codului Penal.

Banciu a vorbit despre autovictimizarea lui Toader și a spus că în istoria recentă a Europei o țară n-a avut candidat la prezidențiale un analfabet funcțional.

„Suntem nevoiți să ne întoarcem la costisitoare actualitate internă, care ne scoate peri albi.

Am primit un fel de dialog public: fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, își mai amintește, din când în când, și cred că nu sunt ultimele mărturisiri, de cum îl presa din umbră Liviu Dragnea.

Vă mai aduceți aminte de vestita călătorie a lui Toader, să mai taie frunză la câini, în Japonia…

S-a dus să miroasă niște cireși. Îl așteptau la scara avionului alde Codrin Ștefănescu și Liviu Dragnea, să-i taie capul.

Țineți minte că s-a vorbit insistent atunci. Până la urmă, într-adevăr, Toader s-a întors din Japonia, obosit că venise de la capătul pământului.

L-au băgat ăștia într-o ședință de patru ore – patru ore și jumătate. Ăștia erau Dragnea, Tăriceanu și, cu voia dumneavoastră, absolut ultima pe listă, Viorica Dăncilă.

Și l-au presat pe Toader în special cei doi, care vorbeau în termeni juridici, zice Toader. Toader a fost judecător, a ajuns la un moment dat ministru al Justiției.

E aspru contestat și azi, mai ales de studențimea de la Iași, care îi cere capul o dată la două jumătăți de zi pentru nevredniciile pe care le-a făcut acolo. Asta e altă povestea…

Toader recunoaște cum se făceau presiuni asupra sa pentru măcelărirea Codului Penal, în sensul în care Liviu Dragnea să scape de pârnaie. În primul rând Liviu Dragnea, dar și anturajul său apropiat care simțea venind lovitura asta de secure.

Ce mi s-a părut foarte interesant aici, dincolo de remarcabila pregătire a domnilor Dragnea și Tăriceanu, care vorbeau tehnic, cel puțin așa-și amintește Toader, e că doamna Dăncilă, care asista acolo cu funcția de premier în cârcă…

Doamna Dăncilă nu poate să redea nici măcar o frază din ce a auzit patru ore și jumătate.

Întrebată cum s-au petrecut lucrurile, a răspuns cu surâsul enigmatic pe care l-a avut mereu: «eu doar am ascultat».

În sensul că i-a intrat pe o ureche și a ieșit pe cealaltă. Deci doamna Dăncilă, deci ne luăm după fapte, nu presupuneri, e un analfabet funcțional al României…

Pentru că, după patru ore de discuții pentru măcelărirea definitivă și irevocabilă a Justiției, Dăncilă nu e capabilă să redea măcar o frază din ce s-a discutat acolo.

Vă dați seama că în această țară, dincolo de prostia emblematică a doamnei Dăncilă, imaginați-vă că în această țară, la 30 de ani de la Revoluție, erau unii care o susțineau pe Dăncilă împtriva intereselor naționale ale României…

Erau jurnaliști, scriitori, oameni de artă, politicieni… Dăncilă a intrat în turul al doilea al prezidențialelor.

E prima dată în istoria modernă a Europei, asta însemnând după căderea zidului Berlinului măcar, când un analfabet funcțional ajunge în turul al doilea tur al preziențialelor, într-o țară democratică.

Senzațional! Asta e marea dramă!  Pur si simplu, doamna Dăncilă a fost în rolul Cosminei Păsărin, în acea emisiune a lui Andrei Gheorghe, când nu știa câți pitici avea Albă ca Zăpada”, a mai spus jurnalistul.

La începutul lunii martie,  Toader a fost reales rector al Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi.

Altfel, Comisia de la Veneția a primit de la Guvernul României cererea pentru eliberarea lui Toader din funcția de membru al forului Consiliului Europei.

Retragere acestuia a venit ca urmare a implicaţiilor deciziei CEDO în cauza Kovesi (n.r. fosta şefă a DNA ) împotriva României.

Marţi seara, Tudorel Toader şi Viorica Dăncilă au dezvăluit detalii despre întâlnirea ce a avut loc la sediul PSD din Băneasa.

În cadrul celor două interviuri acordate pentru presa centrală, ei au spus că a fost o întâlnire de patru ore la care au mai fost Dragnea şi Tăriceanu.

Cei amintiţi ar fi încercat şi solicitat „insistent” promovarea unei OUG de modificare a Codului Penal.

„Da, a avut loc acea întâlnire în patru, la sediul PSD din Băneasa. Au fost prezenţi Dragnea, Tăriceanu, Tudorel Toader şi eu, în calitate de premier.

Îmi amintesc perfect că domnului Tudorel Toder i s-a solicitat amnistie şi graţiere.

Domnul Dragnea şi Tăriceanu au susţinut varianta ordonanţei de urgenţă privind amnistia şi graţierea.

A fost o discuţie foarte aplicată, în termeni juridici, între domnii Dragnea, Tăriceanu şi Tudorel Toader.

Eu mai mult am ascultat. Fiind premier, nu puteam să iau o decizie fără un act venit din partea Ministerulul de Justiţie. Trebuia să am un act normativ şi nu l-am avut.

Întâlnirea din Băneasa nu s-a terminat cu o concluzie clară. Urma să mai aibă loc alte întâlniri”, a spus Dăncilă.

Nu peste mult timp de la acel episod, Toader a fost schimbat din Guvern pentru că a refuzat să iniţieze ordonanţa respectivă.