Un astfel de vehicul a fost produs de compania Kratos Defense&Security Solutions Inc. și livrat US Air Foce. Trei teste de zbor au efectuat inginerii companiei și toate s-au finalizat cu succes. Unul singur a încercat și Armata SUA și s-a prăbușit avionul, anunță defence-blog.com!

„Valkyrie XQ-58A a încheiat un zbor din programul demonstrativ, desfășurat pe 9 octombrie, la Yuma Proving Ground, în Arizona. Din păcate, vânturile mari de suprafață și o defecțiune a sistemului provizoriu de recuperare a testului de zbor au dus la o neplăcere după aterizare”, se arată într-un comunicat de presă al US Air Force.

Despre ce neplăcere ar fi vorba, nu știm, dar s-a aflat doar că aeronava a fost serios avariată. Adică, e bună de casat, cred cârcotașii, contraziși, însă, de oficialii Armatei! „Continuăm să descoperim această aeronavă și potențialul pe care tehnologia ei ni-l poate oferi. În pofida incidentului, am adunat o mulțime de date valoroase din zbor și vom învăța chiar și după această neplăcere”, a dat asigurări gen. William Cooley, comandantul Laboratorului de Cercetare al Forțelor Aeriene.

La fel ca toate dronele create de Kratos, și cele cu jet sunt proiectate pentru a fi reparate și reutilizate rapid dacă daunele suferite au apărut după efectuarea zborurilor. Aeronava XQ-58A Valkyrie a fost recuperată, iar daunele au fost inițial evaluate și determinate ca fiind complet reparabile.