Persoanele care vin în România vor fi nevoite să respecte noi reguli. Anunțul a fost făcut de premierul Ludovic Orban în cadrul unei videconferințe de presă. La ea au participat prefecţii şi cu reprezentanţii instituţiilor cu responsabilităţi în gestionarea epidemiei la sediul MAI. La eveniment au participat şi ministrul de Interne Marcel Vela, ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru şi şeful DSU Raed Arafat.

Potrivit șefului Executivului, persoanele care vor veni în țară vor intra în carantină. Prim-ministrul a mai anunţat că a cerut comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă să ia decizii de carantinare, fie localităţi, fie zone, acolo unde situaţia o impune.

Regulile privitoare la carantină 

Condiția este ca persoanele respective să sosească din țări care sunt afectate de epidemia de coronavirus. Persoanele care vor sta în carantină pot sta mai puțin de 14 zile izolate dacă fac în a cincea zi un test COVID iar acesta este negativ.

„Știți că nu am mai actualizat lista țărilor. Pentru că la nivel european a fost o dezbatere și am așteptat să se ia o decizie privind modalitatea unitară de introducere a măsurilor privind deplasările în cadrul UE, între țări. Nu s-a luat o decizie.

De aceea vom decide luni în cadrul Comitetului Național pentru Situații de Urgență să reintroducem restricții pentru țările care au un nivel de infectare superior celui din România, pe ultimele 14 zile”, a declarat premierul Ludovic Orban. 

Restricțiile vor fi mai nuanțate

Astfel, în cazul celor care vin în România și stau aici o perioadă de maximum 3 zile nu se va impune obligația carantinării. Condiția este să prezinte un test COVID negativ făcut cu 48 de ore înainte de intrarea în țară.

Dacă vor să stea mai mult de 3 zile, vor avea la dispoziție două posibilități. Una este carantina de 14 zile. Dacă nu doresc să nu stea în carantină 14 zile, în a cincea zi vor putea face un nou test. Dacă testul este negativ, la momentul primirii rezultatului vor putea părăsi carantina.