Evenimentul Zilei > Economie > Alertă internațională! Cantități uriașe de aur, marcate ilegal! Cifre ireale
Alertă internațională! Cantități uriașe de aur, marcate ilegal! Cifre ireale

Alertă internațională! Cantități uriașe de aur, marcate ilegal! Cifre ireale

Lingouri de aur marcate, în mod fraudulos, cu siglele marilor producători sunt introduse pe piața mondială, susțin directorii marilor bănci, potrivit Reuters.

Falsurile sunt greu de detectat, ceea ce le face ideale pentru fondurile traficanților de droguri și pentru industria armelor de război.

În ultimii trei ani, lingouri în valoare de cel puțin 50 de milioane de dolari, imprimate cu logo-uri ale fabricilor elvețiene, dar care nu sunt produse în realitate legal, au fost identificate de toate cele patru producătoare de aur din Elveția și găsite în seifurile JPMorgan Chase & Co., una dintre marile bănci ale pieței de lingouri, au declarat directori superiori din fabricile de aur, bănci și alte surse din industrie, informează Reuters.

Patru dintre directori au spus că cel puțin 1.000 de lingouri, cu o dimensiune standard cunoscută drept kilobar pentru greutatea lor, au fost găsite. Aceasta este o pondere mică a producției din industria aurului, care produce aproximativ între 2 milioane și 2,5 milioane de astfel de lingouri în fiecare an. Falsurile sunt sofisticate, însă, așa că s-ar putea ca alte mii să fi fost nedetectate, potrivit celei mai mari fabrici din Elveția.

„Ultimele lingouri false … sunt realizate profesional”, a spus Michael Mesaric, directorul executiv al fabricii Valcambi. El a spus că poate au fost găsite câteva mii, dar probabilitatea este ca să fie „în mod clar mult mai multe în circulație. Și încă există și funcționează în continuare”.

Lingourile de aur falsificate, care sunt în realitate blocuri de metal mai ieftine placate cu aur, sunt relativ frecvente în industria aurului și deseori ușor de detectat.

În aceste situații, falsificările sunt mai subtile: aurul este real și are o puritate foarte mare, doar marcajele fiind falsificate. Lingourile cu marcă falsă sunt o modalitate relativ nouă de a contracara măsurile globale de blocare a spălării banilor. Astfel de falsuri reprezintă o problemă pentru producătorii, finanțatorii și autoritățile de reglementare internaționale, care încearcă să elimine lumea comerțului ilicit cu lingouri.

Prețurile ridicate ale aurului au declanșat un avânt în galeriile informale și ilegale de la mijlocul anilor 2000. Fără ștampila unui producător prestigios, acest tip de aur este forțat în rețelele subterane sau cu preț redus. Piratând mărcile elvețiene și alte mărci majore, metalul care a fost extras sau prelucrat în locuri care altfel nu ar fi legale sau acceptabile în Occident, de exemplu în anumite părți din Africa, Venezuela sau Coreea de Nord, poate fi introdus pe piață, atrăgând fonduri.

Nu este clar cine face lingourile găsite până acum, dar directorii și bancherii au declarat pentru Reuters că ei cred că cei mai mulți sunt originari din China, cel mai mare producător și importator de aur din lume și au intrat pe piață prin intermediul dealerilor și caselor comerciale din Hong Kong, Japonia și Thailanda. Odată acceptate de un dealer de aur în locurile respective, acestea se pot răspândi rapid în lanțurile de aprovizionare din întreaga lume.

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: