Evenimentul Zilei > Vremea > În următoarele ore se anunță dezastrul peste 24 de județe! Este alertă de Cod galben
În următoarele ore se anunță dezastrul peste 24 de județe! Este alertă de Cod galben

În următoarele ore se anunță dezastrul peste 24 de județe! Este alertă de Cod galben

ANM a emis cod galben de ninsori şi viscol. În următoarele ore vremea rea pune stăpânire peste 24 de județe. S-a emis cod galben de ninsori şi viscol în ţară.

În această dimineață a intrat în vigoare o atenționare cod galben de ninsori însemnate cantitativ și intensificări ale vântului în 24 de județe. Avertizarea meteo este valabilă până miercuri seară, la ora 18:00, anunţă Administraţiei naţionale de Meteorologie.

În intervalul 7 decembrie, ora 6:00 – 8 decembrie, ora 18:00, în sudul şi estul Transilvaniei, nordul şi centrul Moldovei, precum şi în zonele de munte, vor fi precipitaţii mai ales sub formă de ninsoare. Se va depune strat de zăpadă pe alocuri consistent, îndeosebi în zona montană şi submontană. În zona montană înaltă, iar pe arii restrânse şi în Moldova, vor fi intensificări ale vântului, cu viteze de 45 – 55 km/h, viscolind ninsoarea.

Care sunt zonle cele mai afectate din ţară

Judeţele avertizate total de meteorologi sunt: Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Bacău, Vaslui, Covasna, Harghita, Braşov şi Sibiu, iar parţial: Alba, Argeş, Bistriţa-Năsăud, Buzău, Cluj, Caraş-Severin, Dâmboviţa, Gorj, Hunedoara, Mehedinţi, Mureş, Prahova, Vâlcea şi Vrancea.

Tot până miercuri, ora 18:00, ANM a emis o informare de precipitații moderate cantitativ, intensificări ale vântului și polei, valabilă pentru întreaga Românie.

În intervalul menţionat, aria precipitaţiilor se va extinde dinspre partea de sud-vest şi va cuprinde toate regiunile țării. Se vor acumula cantităţi ce vor depăşi 15-20 litri/mp, iar pe arii restrânse, în special în jumătatea de sud-est a României, vor fi 30-40 litri/mp.

În zonele de deal şi de munte, precum și în centrul, nordul şi nord-estul ţării vor fi precipitaţii mai ales sub formă de ninsoare şi lapoviţă, în timp ce în regiunile sudice şi sud-estice vor predomina ploile. Va fi polei pe arii restrânse în Transilvania şi Moldova.

Vântul va sufla puternic şi va viscoli zăpada

Din a doua parte a zilei de marţi, 7 decembrie, vântul se va intensifica în Moldova, nordul Munteniei și Dobrogea, în extremitatea de sud-vest şi temporar în zona montană înaltă cu viteze de 45-55 km/h.

„La munte va ninge, în centrul, nordul şi nord-estul ţării treptat vor predomina ninsorile şi local se va depune strat de zăpadă” avertizează meteorologii”, avertizează meteorologii.

Din dimineaţa zilei de miercuri, 8 decembrie, aria precipitaţiilor se va restrânge spre regiunile estice şi sud-estice ale României.