Contagierea cu coronavirus a 1.553 de persoane de la un abator din vestul Germaniei a determinat, marți, autoritățile regionale să decreteze închiderea parțială a vieții publice în districtele Gütersloh și Warendorf. În afară de focarul de la abatorul Tönnies, numărul celor infectați în districtul Gütersloh este de 24, relatează EFE.

Ideea este de a putea determina, printr-o testare masivă, în ce măsură coronavirusul s-a răspândit în rândul populației. Primul pas după depistarea focarului la abator a fost închiderea școlilor și a grădinițelor, care a afectat 50.000 de minori. De asemenea, compania a fost închisă, iar cei 7.000 de angajați ai acesteia au fost izolați, chiar și fără a fi efectuat testul. O parte dintre cei afectați sunt muncitori din România și Bulgaria. Din cele 6.140 de teste efectuate, 1.553 au fost pozitive, pe lângă alte cazuri confirmate în mediul familial.

Primul punct afectat în Germania în perioada de ridicare a restricțiilor

Gütersloh este primul district din Germania afectat de reintroducerea unor măsuri restrictive, după revenirea treptată la noua normalitate, în luna mai. Autoritățile regionale au elaborat un pachet de măsuri incluzând reducerea contactelor cu nucleul familial sau în alte forme de conviețuire într-un cămin, și închiderea spațiilor și a facilităților publice și private, precum și a activităților la care utilizarea unei măști nu este obligatorie.

Aceste reglementări au fost extinse la Warendorf, unde locuiau unii lucrători ai abatorului afectat. De asemenea, va fi aplicată carantina și va fi extinsă testarea la toate grupurile vulnerabile, la toți angajații din abatoare și la toți cetățenii interesați să știe care este situația lor (medicală).

Focarului de la compania Tönnies i se adaugă focare înregistrate într-un bloc de locuințe din Göttingen (centru) și într-un cartier din Berlin, ceea ce a făcut ca rata de reproducere a Covid-19 să urce la valori de peste 2,03, în ciuda numărului redus de noi infectări în țară, în ansamblu.

Numărul infectărilor verificate, conform cifrelor RKI, autoritatea competentă în materie, în țară, este de 190.862, ceea ce reprezintă o creștere de 503 față de ziua precedentă. Numărul de decese a crescut la 8.895, în timp ce cel al pacienților recuperați este de 175.700.

Maroc

Operațiunea Paso del Estrecho (OPE) (traversarea strâmtorii), care permite unui număr de peste trei milioane de marocani să se întoarcă în țara lor pentru vacanțe, în fiecare vară, nu va avea loc anul acesta: data deschiderii granițelor de către Maroc nu este cunoscută încă. Acest lucru a fost anunțat de către ministrul marocan de Externe, Naser Burita, luni.

În 2019, un număr de 3.242.970 de pasageri și 760.215 de vehicule au beneficiat de OPE, cu 3% mai mult decât în anul precedent, potrivit cifrelor Ministerului de Interne spaniol.

În prezentarea sa în fața Parlamentului, Burita a indicat că emigranții marocani care au reședința în străinătate vor putea reveni în țara de origine atunci când vor fi deschise granițele terestre, aeriene și maritime, dar nu a specificat o dată pentru această deschidere.

În același timp, el a subliniat că aceia care se întorc vor fi supuși măsurilor luate de țările de tranzit (în special Spania și Italia) și situației epidemiologice, atât marocane, cât și internaționale, relatează EFE. În plus, le vor fi impuse călătorilor diverse condiții, cum ar fi obligația de a se supune unei izolări individuale de nouă zile și efectuarea a două teste, la începutul și la sfârșitul izolării.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE