Evenimentul Zilei > Actualitate > Alertă în restaurantele românești. Zeci de persoane au ajuns la spital. Nu e Covid-19!
Alertă în restaurantele românești. Zeci de persoane au ajuns la spital. Nu e Covid-19!

Alertă în restaurantele românești. Zeci de persoane au ajuns la spital. Nu e Covid-19!

Zeci de persoane au fost internate de urgență în spital după ce au mâncat un produs preparat la un restaurant din Capitală.

12 familii au comandat de la un cunoscut restaurant din Capitală, musaca, iar după ce au consumat acest preparat au acuzat dureri de somac, vărsături și stare de amețeală. După tratamentul de urgență, o parte dintre pacienți a fost lăsată să plece acasă, dar majoritatea au rămas în spital. Presupunera că preparatul culinar ar fi fost infectat cu salmonela, s-a adeverit.

Conducerea restaurantului a emis un comunicat în care afirmă că produsul respective a fost scos de la vânzare și chiar din meniu.

Pentru a se descoperi cauza stării de rău a pacienților, au dost efectuate analize specific, iar rezultatul nu a fost deloc îmbucurător. La unul dintre preparatele unui client s-a constatat că acesta era infestat cu Salmonella. Rezultatul pentru restul analizelor efectuate a ieşit negativ.

Reacția restaurantului după ce s-au făcut analizele

„Joi , 01.10.2020, a fost demarată o investigație cu privire la preparatul Musaca, în urmare a unei sesizări venite din partea clienților care au comandat acest preparat în data de 30.09.2020. Având în vedere importanța pe care o acordăm siguranței alimentare și respectării tuturor procedurilor sanitare, am luat urmatoarele măsuri imediate:
· scoaterea preparatului Musaca din meniul nostru,
· demararea analizelor de calitate atât pentru preparatul în cauză, cât și pentru ingredientele utilizate,
· prelevarea probelor din spațiile de lucru, cât și de pe echipamentele utilizate.

Suplimentar, au fost testați și angajații implicați în procesul de producție.

În cursul zilei de ieri, 06.10.2020, au fost primite rezultatele analizelor de laborator, prin care a fost identificată bacteria Salmonella într-una dintre mostrele prelevate din preparatul ridicat de la client.

Menționăm că rezultatul tuturor celorlalte analize efectuate au ieșit negativ:
· mese de lucru – rezultat negativ;
· test sanitație angajați – rezultat negativ;
· test sanitație ustensile – rezultat negativ;
· mostră lot producție Musaca 30.09.2020 – rezultat negativ

De asemenea, colegii noștri ingineri din industria alimentară, care se ocupă de supravegherea și monitorizarea zilnică a activității în vederea respectării tuturor normelor de siguranță, au cooperat cu autoritățile avizate.

În urma controalelor din partea autorităților, care s-au finalizat tot în cursul zilei de 06.10.2020, a fost constată îndeplinirea tuturor normelor sanitare în vigoare, atât din punct de vedere al modalității de preparare a mâncării, cât și a condițiilor de depozitare și a protocoalelor sanitare active în unitatea noastră”, se arată în comunicat.

Concluziile analizelor de laborator

Autoritățile au concluzionat că bacteria ar  proveni de la producătorul de smântână.

„Concluziile intermediare duc către probabilitatea ca bacteria să fi fost prezentă într-un ingredient (posibil smântână). Din acest motiv, în acest moment, autoritățile se orientează cu investigația către producătorii în cauză pentru a se verifica nivelul de îndeplinire a condițiilor în ceea ce privește producția și depozitarea.

Precizăm că toată materia primă a fost achiziționată de la unități înregistrate și autorizate sanitar-veterinar. Vom acorda în continuare tot suportul nostru autorităților pentru a se clarifica situația.

Cu toate acestea, vrem să reiterăm că primordială pentru noi este siguranța clienților nostri și tratăm cu foarte mare responsabilitate acest lucru.
În acest sens am decis să luăm o serie de măsuri suplimentare în procesul de producție, și anume: preparatele care nu au tratament termic vor fi scoase din meniu. Suplimentar, revizuim rețetele care au în componență ingrediente care nu au tratament termic. ”, precizează comunicatul.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: