Alertă de grad zero în România! Ce pericol paște populația. Maladia e la graniță

Alertă de grad zero în România! Ce pericol paște populația. Maladia e la graniță

Stare de alertă la nivel națională după ce în Ucraina s-au raportat numeroase cazuri de difterie!

Medicii de familie solicită autorităţilor să intensifice măsurile de prevenire, dar mai ales să se pregătească pentru combaterea acestei maladii, informează RRA.

Societatea Naţională de Medicina Familiei arată că în România este nevoie urgentă de lansarea unui program naţional pentru vaccinarea populaţiei adulte expuse riscului de îmbolnăvire. Împotriva difteriei, ultimul vaccin din Programul Național de Imunizare (conține anatoxina difterică) se administrează la vârsta de 14 ani, numai că perioada de protecție în fața bolii este, în medie, de 10 ani. Asta înseamnă că orice adult trecut de 24 de ani este expus riscului de îmbolnăvire.

În plus, urmare a fenomenului de reticență la vaccinare, mulți părinți nu au respectat Programul Național de Imunizare, astfel că mulți copii și tineri sunt azi fără o protecție optimă în fața acestui pericol.

Ne puteți urmări și pe Google News

Preşedintele Asociaţiei Române pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie, Valeria Herdea, explică în ce mod se manifestă difteria: „Difteria reprezintă o boală infecțioasă gravă, care este cauzată de Corynebacterium diphtheriae. Se poate transmite pe calea aerului, prin contact cu plagă, prin contact cu obiectele pe care a strănutat sau a tușit pacientul. Incubația durează între 2-5 zile, maxim 10 zile. Forma de boală se prezintă ca o angină - apare puroi în gât, care împiedică pacientul să respire. Este considerată a fi o urgență majoră, iar tratamentul se face atât cu antibiotic, sub supraveghere în spital, cât și cu seroterapie”.