Temperaturile ridicate coroborate cu vântul puternic sunt doi factori care pot duce la propagarea flăcărilor, se arată în comunicatul oficial.

În consecință, dacă se confruntă cu probleme, cetățenii români pot suna la telefonul +30 210 6728879, pentru aiastență consulară.

Apelul va fi preluat în mod automat de Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate. Se arată că operatorii Call Center lucrează în regim de permanență.

Mai trebuie știut de către conaționalii noștri că, în caz de urgență, au la dispoziție numărul de telefon +30 6978996222, al Ambasadei noastre în Grecia, cât și pe cel al Consulatului General al României la Salonic, anume +306906479076.

Autoritățile reamintesc faptul că cetățenii români care vor să călătorească în străinătate au la dispoziție aplicația “Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), unde puteți obține informații despre situația din zonele pe care vreți să le vizitați.

Dureroase amintiri 

Alerta de acum care vizează Grecia, legat de riscul de incendii, nu se poate să nu ne amintească de tragedia de anul trecut, din aceeași țară.

Era tot în luna iulie, când mai multe incendii au cuprins o serie de zone din împrejurimile Atenei. Un sat pitoresc, pe numele său Mati, unde veneau foarte mulți turiști, a fost pur și simplu ras de pe fața pământului de flăcările care au mistuit totul.

Mulți turiști, dar și localnici, s-au salvat alergând spre plajă și intrând în mare.

Bilanțul victimelor s-a ridicat la 80 de morți. Țara noastră a trimis atunci două aeronave cu ajutoare.

Autoritățile elene nu au exclus posibilitatea unor mâini criminale, având în vedere că mai multe incendii de vegetație au pornit aproape în același timp în diverse locuri din împrejurimile capitalei.

Din păcate, Grecia a fost supusă intemperiilor și în acest an. În prima parte a acestei luni, o furtună puternică, însoțită de grindină, a măturat regiunea Halkidiki. Doi turiști români au murit, după ce acoperișul unui restaurant s-a prăbușit.