Evenimentul Zilei > Economie > ALERTĂ! La ce PERICOLE te expui cand faci cumpărături online? AVERTISMENT de ULTIMĂ ORĂ de la autorități
ALERTĂ! La ce PERICOLE te expui cand faci cumpărături online? AVERTISMENT de ULTIMĂ ORĂ de la autorități

ALERTĂ! La ce PERICOLE te expui cand faci cumpărături online? AVERTISMENT de ULTIMĂ ORĂ de la autorități

Rezultatele unei verificări efectuate la nivelul Uniunii Europene a scos la iveală informații îngrijorătoare despre website-urile de comerț online.

Astfel, în urma verificării a 560 de site-uri de comerț electronic din UE, care oferă o gamă largă de bunuri, servicii şi conţinut digital, de la îmbrăcăminte sau încălţăminte la programe informatice sau bilete la spectacole, s-a constatat că 60% din aceste site-uri au prezentat nereguli în ceea ce priveşte respectarea normelor UE în materie de protecţie a consumatorilor, în special modul în care sunt prezentate preţurile şi ofertele speciale, potrivit unui comunicat al executivului comunitar citat de Agerpres.ro.

„Comerţul online le oferă consumatorilor numeroase oportunităţi. Cu toate acestea, mai mult de jumătate dintre site-uri prezintă nereguli, în special cu privire la modul în care sunt afişate preţurile şi reducerile. Acest lucru trebuie să înceteze, deoarece consumatorii sunt adesea induşi în eroare şi plătesc mai mult decât îşi propun. Sunt consternată de numărul mare de site-uri care au aceste probleme – sper că acestea sunt neintenţionate. Comercianţii online trebuie să respecte pe deplin normele UE în materie de protecţie a consumatorilor. Autorităţile naţionale pentru protecţia consumatorilor, cu sprijinul Comisiei, urmează să ia măsurile necesare pentru a pune capăt acestor practici comerciale neloiale”, a declarat comisarul pentru justiţie, consumatori şi egalitate de gen, Věra Jourová.

Totodată, mai mult de 31% din site-urile care ofereau reduceri, autorităţile de protecţie a consumatorilor suspectează că ofertele speciale nu erau autentice sau au constatat că modalitatea de calcul al preţului redus nu era clară.