Guvernul din Ecuador a lansat o anchetă după publicarea datelor a milioane de oameni pe internet, care ar fi fost sustrase de o companie privată în timpul fostului preşedinte Rafael Correa (2007-2017).

Compania de securitate informatică VpnMentor a publicat pe site-ul său că a descoperit datele personale a peste 20 de milioane de oameni, majoritatea din Ecuador, care are doar 17,3 milioane de locuitori. Aceste date se află pe un server nesecurizat localizat în Miami (SUA) şi care ar aparţine companiei ecuadoriene Novaestrat.

„Este o situaţie foarte delicată, care generează o mare preocupare pentru întregul guvern şi stat”, a comentat ministrul de interne Maria Paula Romo.

Informaţiile ar proveni din registre ale guvernului din Ecuador. Aceasta nu dispune de o legislaţie pentru protecţia datelor personale.

Dar și informații provenite de la o asociaţie de companii auto şi de la două bănci.

VpnMentor a atenţionat că această scurgere masivă de date pe internet ar putea afecta milioane de oameni, întrucât conţine o cantitate importantă de informaţii „sensibile.

În ce-l priveşte, ministrul ecuadorian al telecomunicaţiilor, Andres Michelena, a declarat pentru media că „din păcate o societate privată din Ecuador a sustras informaţii posibil de la două sau trei instituţii publice (…) în timpul regimului lui Rafael Correa, adversar înverşunat al fostului său aliat, succesorul său Lenin Moreno”.

Michelena a mai spus că ar fi implicaţi angajaţi ai Sistemului naţional de informaţii, responsabil de verificarea planurilor de dezvoltare şi a finanţelor publice, din perioada Correa

În aprilie, guvernul Ecuadorului a denunţat peste 40 de milioane de atacuri informatice împotriva unor instituţii publice, după ce Quito i-a retras azilul fondatorului WikiLeaks Julian Assange. Acesta se refugiase din 2012 la ambasada ecuadoriană la Londra, atribuind aceste atacuri unor grupări asociate cu Assange.