Editura Evenimentul si Capital

ALEGERI PARLAMENTARE Rep. Molodova. CÂȚI cetățeni au IEȘIT la VOT. Scandalurile nu au lipsit nici de ACEASTĂ DATĂ

Autor: | | 0 Comentarii | 398 Vizualizari

Alegerile parlamentare din Republica Moldova s-au încheiat. Conform fatelor frunizate de către Comisia Electorală Centrală (CEC), mai puţin de jumătate din cetăţenii cu drept de vot din au participat, duminică, la alegerile parlamentare.

Prezenţa la urne în cele 2018 secţii de votare de pe teritoriul Republicii Moldova a fost, la sfârşitul procesului electoral, de 49,16%, mai scăzută faţă de scrutinul legislativ din 2014 (55,86%).

Datele prezentate de CEC arată că la vot s-au prezentat 1,44 milioane din totalul celor 2,81 milioane de cetăţeni înscrişi în listele electorale. Dintre votanţi, 53,22% sunt femei, iar 46,78% bărbaţi, scrie Agerpres.

Din punct de vedere al vârstei, cei mai mulţi dintre votanţi, 31,83%, au vârste cuprinse între 56 şi 70 de ani, în timp ce cea mai mică prezenţă a fost înregistrată în rândul tinerilor de până la 25 de ani (8,46%) şi în rândul vârstnicilor de peste 71 de ani (8,42%).

Autorităţile electorale din Republica Moldova urmează să centralizeze şi datele din secţiile de votare din diasporă.

Incidentele și scandalul nu al lipsit nici de la această rundă de alegeri.

Alegătorii moldoveni din diaspora au lansat o petiţie online adresată autorităţilor de la Chişinău şi misiunilor de observare a scrutinului legislativ din 24 februarie prin care doresc să semnaleze faptul că au fost privaţi de dreptul de a vota, informează postul de televiziune tv8.md

Potrivit petiţiei, cetăţenilor li s-a încălcat dreptul la vot prin nedeschiderea secţiilor de votare conform criteriilor prevăzute de Codul electoral. Comisia Electorală Centrală de la Chişinău a ignorat prevederile Codului electoral şi nu a deschis secţii de votare în străinătate conform criteriilor stabilite de lege, îndeosebi au fost respectate criteriile cu privire la participarea în cadrul ultimelor alegeri şi cel al înregistrării prealabile.

Cei mai mulţi alegători din diaspora moldoveană au fost indignaţi de faptul că le-a fost interzis să voteze cu paşaportul expirat. Contrar practicii constante de la ultimele 7 scrutine electorale şi neglijând decizia irevocabilă a Curţii Supreme de Justiţie din 28.11.2014 (dosarul nr.3ra-1646/14), Comisia Electorală Centrală a interzis votarea cu paşapoarte al căror termen de valabilitate a expirat.

Potrivit iniţiatorilor petiţiei, aceste măsuri încalcă prevederile art.38 alin.(2) din Constituţia Republicii Moldova care stabileşte că dreptul de vot poate fi limitat doar pentru persoanele puse sub interdicţie în modul stabilit de lege (adică printr-o decizie judecătorească definitivă şi executorie).

Nimeni nu stie ca aceasta a fost ultima declaratie! Ce a spus Ceausescu inainte sa moara! Romanii ar fi avut parte de...

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI