Conform unui analist politic citat de ziarulnational.md, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) deține probe care demonstrează implicarea serviciilor secrete ale Rusiei fraudarea votului de la alegerile prezidenţiale organizate în Republica Moldova.

„Prin târg circulă nişte vorbe că SIS a prezentat deja probe care atestă implicarea serviciilor secrete ale Rusiei în măsluirea votului din zona găgăuză şi aducerea organizată la urne a mii de transnistreni. Moscova avea nevoie de câştigul lui Dodon pentru a bifa o victorie politică simbolică pe plan extern: Un preşedinte prorus la Sofia, altul la Chişinău. Rămâne de văzut dacă aceste informaţii vor fi luate în consideraţie”, a declarat analistul Petru Bogatu.

Şi directorul executiv al Asociației pentru Politică Externă (APE), Victor Chirilă, cere ca SIS să ancheteze situația alegătorilor din Transnistria: „Cred că SIS trebuie să tragă anumite concluzii. Aici cineva din exterior manipulează oamenii și a influențat decizii importante, inclusiv rezultatul votului. Maia Sandu nu va putea demonstra acest lucru, doar SIS. Fac un apel către SIS să își facă meseria și să investigheze acest caz, pentru a evita situații mult mai grave la alegerile parlamentare din 2018.”

În cazul în care se consideră că informaţiile amintite anterior, sunt adevărate, rezultatul alegerilor din 13 noiembrie ar putea fi invalidat de Curtea Constituțională.