Evenimentul Zilei > Actualitate > Alegeri parlamentare 2020. Reguli esențiale pe care toți votanții trebuie să le respecte
Alegeri parlamentare 2020. Reguli esențiale pe care toți votanții trebuie să le respecte

Alegeri parlamentare 2020. Reguli esențiale pe care toți votanții trebuie să le respecte

Există o serie de măsuri de la care participanții la procesul electoral de duminică nu ar trebui să se abată.

Toți românii care vor să meargă, duminică, la secțiile de votare, pentru a participa la alegerile parlamentare, se întreabă care este pericolul să se infecteze cu coronavirus. Prin comparație, riscul este mai mic decât acela existent atunci când oamenii merg la cumpărături. Afirmă acest lucru Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Există măsuri de precauție de la care votanții nu ar trebui să se abată atunci când vor merge la secțiile de votare. Este necesar ca oamenii să poarte mască, să păstreze distanța fizică și să se dezinfecteze cât mai des.

„Să poarte mască în permanență”

„Pentru cei care se duc la vot: trebuie să se asigure că poartă masca în permanență, că atunci când stau la coadă ca să intre în secția de votare păstrează distanța față de cei din față și se asigură că se dezinfectează pe mâini atât la intrarea în secție, cât și la ieșirea din secție, după ce au manipulat ștampila, pixul sau alte lucruri”, a declarat Răzvan Cherecheș, pentru hotnews.

Profesorul a mai afirmat că: „Toată lumea trebuie să poarte mască în permanență în interior și să încerce pe cât posibil să păstreze distanța unii de alții – inclusiv partea cu așezatul la masă, cu buletinul, cu verificarea documentelor. Să stea la o distanță de 2 metri unii de alții, să nu stea aproape, pentru că, pe durate lungi de timp, stau și respiră acolo.

Personalul să schimbe masca la fiecare patru ore

De asemenea, este foarte important să se asigure că se dezinfectează pe mâini des, pentru că ștampila se dă de la o persoană la alta, există risc de contaminare, nu ai de unde să știi ce face omul cu ștampila în cabina de vot.”

În ceea ce privește personalul care participă la alegeri, esențial este schimbarea măștii la un interval de patru ore. „Este important să se asigure și că își schimbă masca o dată la patru ore, pentru că pe o durată mai lungă de atât, masca tinde să se umezească, mai ales dacă și vorbesc, și își pierde integritatea. La fiecare patru ore ar trebui schimbată”, a conchis Cherecheș.

 

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.