Evenimentul Zilei > Actualitate > Alegeri la Penitenciarul Rahova: „Vrem închisori în țară, ca afară!”. Deținuții au semnat că nu au votat în altă parte
Alegeri la Penitenciarul Rahova: „Vrem închisori în țară, ca afară!”. Deținuții au semnat că nu au votat în altă parte

Alegeri la Penitenciarul Rahova: „Vrem închisori în țară, ca afară!”. Deținuții au semnat că nu au votat în altă parte

Noul Cod Penal permite mai multor deținuți să voteze, decât la alegerile din 2009. La Rahova, au cerut urna peste 90 la sută dintre pușcăriași.

Cei mai disciplinați dintre alegătorii români au votat în pușcărie. La Penitenciarul Rahova, de exemplu, dintre cei 1.227 de deținuți cu drept de vot, 1.154 s-au înscris pe liste pentru a pune ștampila pe cel care îl vor președinte. Adică, mai bine de 90 la sută dintre electorii de după gratii. Printre „clienții de lux” ai penitenciarului se numără Dan Voiculescu.

Urna mobilă a sosit la Penitenciarul Rahova în jurul ore 9.00. „Au fost amenajate cinci secții de votare”, ne-a explicat purtătorul de cuvânt al instituției, Gabriela Livadariu. Doar în jur de 100 de deținuți, dintre cei 1.361 aflați la Rahova, nu au drept de vot.

Am aflat că Noul Cod Penal este mai generos și mai mulți dintre cei încarcerați au voie să voteze, față de

precedentele alegeri.


REZULTATE EXIT POLL alegeri prezidenţiale 2014, turul II. Află procentele lui Victor Ponta şi Klaus Iohannis de pe evz.ro


Secția 972

Am pătruns în „inima” Penitenciarului Rahova după ce am fost verificați de două ori, la genți, în buzunare, la brichete, chei etc. Așa e procedura. După ce am ocolit zidurile înalte de câțiva metri din jurul „fortăreței”, am intrat spre unul din locurile de votare amenajate în penitenciar: Secția 972. Urna mobilă a fost adusă de la Școala nr. 131, din Sectorul 5 al Capitalei.

Comisia de votare, formată din doi civili, era ajutată de angajații penitenciarului. Deținuții așteptau, cuminți, să intre. „Zi cum te cheamă și stai pe loc”, îi spunea, pe o voce autoritară, un gardian unui deținut care stătea în pragul secției de votare. „Danieluț, Camera 6”, a venit răspunsul. Tot așa au răspuns și Laurențiu Anghel, Radu Ticu ori Laurențiu Soare. Erau verificate datele de identitate și li se înmâna o hârtie. „E declarația pe propria răspundere în care scriu că nu au votat în altă parte. De parcă ar avea unde să plece”, ne-a șoptit, hâtru, un gardian.

Falsul doctor SMURD vrea „o Românie curată”

Doi dintre votanții de după gratii au acceptat să stea de vorbă cu reporterii „Evenimentul zilei”. Unul dintre ei, Vasile, are 31 de ani și e „în sistem” de doi ani, pentru înșelăciune. „Am fost arestat pentru abuz în serviciu, dar mi-au schimbat încadrarea. Acum mă judec la Înalta Curte”, a explicat deținutul.

A fost prins în timp ce se dădea drept „doctorul Koman, reprezentantul Fundaţiei pentru SMURD şi un apropiat al lui Raed Arafat” și a dat țepe unor firme de furnizare de echipament medical. Despre vot, el spunea că, deși mulți dintre deținuți așteaptă de la noul președinte aministie, el a votat „pentru o Românie curată, europeană”. „Vreau ca noul președinte să lupte pentru țară. Să stimuleze sistemul penitenciar după cele europene. Cum se zice, vrem o țară ca afară. Adică și cu condiții în penitenciare cum sunt în Germania, de exemplu”.

Cel de-al doilea deținut, Constantin, zis „Coco”, are 28 de ani și a primit șapte ani de închisoare pentru lipsire de libertate. A fost acuzat, inițial, și de viol, după ce a sechestrat o prostituată, alături de alți patru tineri. Instanța i-a interzis, în 2011, dreptul de a alege, dar Noul Cod Penal e mai indulgent. E din Snagov și a votat „pentru schimbare, pentru locuri de muncă pentru ca la ieșire (din penitenciar – n.r.) să aibă unde lucra”.

 

REZULTATE EXIT-POLL TURUL II şi  REZULTATE FINALE ALEGERI PREZIDENȚIALE, pe evz.ro

De asemenea, pe evz.ro poți afla cel mai simplu si rapid rezultatele votului din turul 2 de scrutin al acestor alegeri prezidențiale. Află pe evz.ro cum s-a votat în fiecare județ.

Rămâi pe evz.ro pentru a afla și cele mai importante știri ale acestor zile, declarațiile candidaților, incidentele electorale și rezultate alegeri prezidentiale 2014.

EVZ îţi prezintă cele mai importante ştiri şi analize despre alegerile prezidenţiale din 2014.  Cel mai bun portal de stiri va transmite in timp real rezultate turului 2 al alegerilor prezidentiale 2014.

EVZ.RO vă prezintă cele mai importante știri despre ALEGERILE PREZIDENȚIALE 2014.