A fost aleasă FLOAREA anului 2017

A fost aleasă FLOAREA anului 2017

Floarea anului 2017, care este aleasă de Fundaţia Loki Schmidt din Germania, este macul de câmp (Papaver rhoeas), numit şi mac sălbatic.

Fundaţia Loki Schmidt oferă seminţe de mac persoanelor interesate să-şi decoreze grădina cu floarea anului. Veniturile obţinute vor fi folosite de fundaţie pentru proiectele de conservare a naturii. Pentru 2016, Floarea anului a fost desemnată ciuboţica-cucului.

Hannelore „Loki” Schmidt (1919 – 2010) , ecologist german, soţia fostului cancelar Helmut Schmidt, a înfiinţat în Hamburg, în anul 1976, fundaţia care îi poartă numele. Din anul 1980,  fundaţia alege floarea anului. Proiectul este de fapt o campanie de conştientizare publică pentru protecţia florilor sălbatice din Germania, în scopul de a atrage atenţia asupra speciilor sensibile, aflate în pericol de dispariţie.

Considerat de experți un ‚supraviețuitor”, macul apare în Biblie ca simbol al vieții şi fericirii. Prezentă în pictura creştină din Evul Mediu, planta reprezintă jertfa lui Iisus Hristos. Macul, mai ales în lumea vorbitoare de limba engleză, este un simbol pentru memoria soldaților căzuți pe câmpurile de luptă, în Primul Război Mondial.

Ne puteți urmări și pe Google News

Din cele mai vechi timpuri, macul a fost considerat o plantă medicinală importantă. Seminţele de mac se pot consuma crude sau fierte. Ele au gust de nuci şi se pot adăuga în pâine, chifle, prăjituri, supe sau salate. Petalele roşii ale macului, proaspete sau zaharisite, se folosesc pentru a decora salate şi diverse dulciuri.