Evenimentul Zilei > Social > Alarmant! ”Otrava” interzisă în Franța, consumată în România. Lista cu produsele care conțin substanța cancerigenă
Alarmant! ”Otrava” interzisă în Franța, consumată în România. Lista cu produsele care conțin substanța cancerigenă

Alarmant! ”Otrava” interzisă în Franța, consumată în România. Lista cu produsele care conțin substanța cancerigenă

Potrivit APC, anumite sortimente de gumă de mestecat, jeleurile şi pastă de dinţi conţin dioxid de titan, un aditiv care provoacă boli grave, inclusiv cancer. Dioxidul de titan, colorantul alimentar E171, a fost interzis în Franţa. 

Experţii APC au identificat în spaţiile de vânzare ale marilor magazine, precum şi in magazinele din incinta acestora, următoarele produse cu dioxid de titan în compoziţie, după cum urmează:

Pasta de dinţi Sensodyne (ProNamel) pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 12 ani;

-Pasta de dinți Naturaverde pentru copii;

-Pasta de dinţi Lacalut pentru copiii cu vârsta între 4 şi 8 ani;

-Pasta de dinţi Aquafresh (little teeth) pentru copiii cu vârsta între 3 şi 5 ani;

-Guma de mestecat cu gust de fructe – fabricată în Ungaria;

-Drajeuri de gumă de mestecat fără zahăr, cu umplutură de mentă verde, cu îndulcitori – fabricate în Turcia;

-Jelly beans fabricat în Thailanda;

-Candy Canes fabricat în România.

Acest aditiv duce la deteriorarea ADN-ului şi la apariţia anumitor tipuri de cancer

Dioxidul de titan este un colorant alb folosit de o parte a industriei alimentare, farmaceutice şi nu numai, pentru a da culoare acelor produse care altfel ar fi incolore, deci are doar un rol estetic.

Acest aditiv alimentar are în compoziţia sa până la 50% nanoparticule cu o dimensiune de până la 100 nanometri (de până la o sută de miliarde de ori mai mici decât metrul), care în urma ingestiei orale se acumulează în ficat, plămâni şi alte organe, fapt care duce la deteriorarea ADN-ului şi la apariţia anumitor tipuri de cancer.

Reevaluarea acestui aditiv de către EFSA s-a realizat ca urmare a unor solicitări venite din partea unor instituţii cu atribuţii în domeniul siguranţei alimentare, respectiv Agenţia Franceză pentru Alimentaţie, Mediu şi Sănătate în Muncă, Autoritatea Olandeză pentru Siguranţa Produselor Alimentare, Organizaţia Europeană a Consumatorilor (BEUC) din care face parte şi Asociaţia Pro Consumatori.Agenţia Internaţională pentru Cercetare a Cancerului (IARC) din cadrul ONU a clasificat dioxidul de titan ca fiind un posibil agent cancerigen uman.

Franţa a fost prima ţară din Uniunea Europeană care a interzis folosirea dioxidului de titan începând cu 1 ianuarie 2020

Articolul 6 din Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 prevede că un aditiv alimentar poate fi autorizat numai dacă utilizarea acestuia este sigură, justificată din punct de vedere tehnologic și dacă utilizarea sa nu induce în eroare consumatorul, ci, dimpotrivă, îi aduce beneficii.

Asociaţiile de consumatori din Franţa (Que Choisir şi UFC), Spania (OCU), Belgia (Test-Achats), Italia (Altroconsumo) și Germania au descoperit nanoparticule de dioxid de titan (E 171) în proporții mai mari de 50 %, fără ca aditivul să fie etichetat ca „nano”, inclusiv în alimente cum ar fi dulciurile, gumele de mestecat și prăjiturile consumate frecvent de copii și de alte categorii vulnerabile ale populației.

Aditivul se găseşte şi în prăjituri, deserturi, înghețată, biscuiți, batoane de ciocolată, produse de panificație și de patiserie

Dioxidul de titan (E 171) este un aditiv alimentar parțial fabricat din nanoparticule și se găsește în principal în alimente cum ar fi produsele de cofetărie, prăjituri, deserturi, înghețată, biscuiți, batoane de ciocolată, produse de panificație și de patiserie, paste de dinti pentru copii, unele alimente pentru copii mici întrucât principala sa funcție este aceea de a conferi culoarea albă sau opacitatea produselor.

Din păcate, dioxidul de titan (E 171) este utilizat în principal în produsele alimentare care sunt foarte consumate de copii, cum ar fi guma de mestecat, bomboanele, ciocolata și înghețata, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la posibila expunere ridicată a acestui segment vulnerabil al populației.

În februarie 2016, 19 oameni de știință din opt țări, s-au întâlnit la Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC), la Lyon, Franța, pentru a reevalua carcinogenicitatea dioxidului de titan (E 171) și au concluzionat că acesta ar trebui clasificat drept posibil cancerigen pentru oameni și  introdus în  grupa 2B.

Institutul Național pentru Securitate și Sănătate în Muncă (NIOSH) din SUA a stabilit că expunerea la dioxidul de titan ultrafin (E 171) ar trebui considerată drept un potențial agent cancerigen profesional, scrie APC pe site-ul oficial.