Alarmă. Patru din 10 bancomate nu sunt sigure

Alarmă. Patru din 10 bancomate nu sunt sigure

Patru din zece bancomate din Caraș Severin nu sunt sigure  pentru utilizatori. Aceasta este concluzia la care au ajuns polițiștii din Reșița în urma unui control.

”Controalele au fost organizate pentru a identifica vulnerabilităţile automatelor bancare“, se arată într-un comunicat de presă.

Astfel, au fost controlate 114 ATM-uri, dintre care 58 sunt amplasate în afara unităţilor bancare. S-a constatat că băncile făcuseră analiza de risc la securitatea fizică doar în cazul a 60% dintre ele. În urma controlului, au fost  constatate deficienţe privind securitatea utilizatorilor, astfel că băncile au fost amendate cu 7.000 de lei.

Oamenii legii îi sfătuiesc pe cei care au treabă la banzomate să fie cu ochii în patru. ”Skimmingul constă în instalarea de dispozitive la bancomate sau POS-uri, prin care sunt copiate datele de pe benzile magnetice ale cărţilor de credit sau debit care, ulterior, pot fi folosite pentru inscripţionarea unor noi cărţi de credit, cu care se fac extrageri de numerar.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, alt mod infracțional pentru obținerea datelor în vederea clonării cardului este ”bucla libaneză” – un dispozitiv care se montează la gura bancomatului și care blochează cardul înăuntru. Imediat apare un ”binevoitor” care își oferă ajutorul, află PIN-ul chiar de la client și, după plecarea acestuia, scoate cardul din bancomat“,  mai transmit polițiștii.

Nu în ultimul rând, înainte de a efectua orice operațiune de extragere de numerar, este bine ca utilizatorii să tragă ușor de tastatura bancomatului: dacă aceasta e falsă, pentru copierea PIN-ului, se desprinde. De asemenea e de cercetat cum se prezintă tasta cu numărul 5: dacă prezină o ușoară denivelare este originală.