Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut Iranului să se „abțină de la noi violențe și provocări”, la finalul unei reuniuni extraordinare a ambasadorilor Alianţei Nord-Atlantice pe tema crizei dintre Washington şi Teheran.

„La reuniunea noastră de astăzi, aliaţii au lansat apeluri la reţinere şi dezescaladare. Un nou conflict nu ar fi în interesul nimănui, deci Iranul trebuie să se abţină de la noi violenţe şi provocări”, a declarat Stoltenberg.

Potrivit lui Stoltenberg, cele 29 de țări ale NATO au cerut Iranului să dea dovadă de „reținere”.

“De ani buni, toți aliații și-au exprimat îngrijorarea cu privire la activitățile de destabilizare ale Iranului în Orientul Mijlociu larg”, a adăugat Stoltenberg. „Suntem de acord că Iranul nu ar trebui să achiziționeze niciodată arme nucleare. Împărtășim îngrijorarea cu privire la testele cu rachete ale Iranului și condamnăm unanim sprijinului iranian pentru o serie de grupări teroriste”, a declarat Stoltenberg, citat de Belga.

Nu noi am lovit, ci SUA

Întrebat despre acțiunea unilaterală a Statelor Unite – la ordinul președintelui Donald Trump – pentru eliminarea generalului Qassem Soleimani, liderul Forței Quds a Gardienilor Revoluției iraniene, însărcinat cu operațiuni externe, Stoltenberg a subliniat că a fost o „decizie a Statelor Unite, nu a Coaliției (anti ISIS, condusă de Washington) sau a NATO”, atent să nu o condamne.

Apoi a continuat: „dar toţi aliaţii sunt îngrijoraţi de activităţile destabilizatoare ale Iranului în regiune. Am constat recent o escaladare din partea Iranului, în special la o lovitură asupra unei instalaţii petroliere saudite şi la doborârea unei drone americane”.

Secretarul general al NATO a confirmat și suspendarea activităților misiunii de instruire condusă de NATO în Irak. „Securitatea personalului nostru este primordială”, a precizat el, reamintind că această misiune (NATO Mission Iraq) a fost desfășurată la cererea autorităților irakiene.

„Suntem pregătiți să continuăm misiunea când circumstanțele o vor permite”, a subliniat Stoltenberg.

În cadrul misiunii respective, sute de militari erau însărcinați, din octombrie 2018, să antreneze forțele de securitate irakiene pentru a împiedica reîntoarcerea ISIS în regiune.