Președintele în exercițiu al Camerei Comunelor din Marea Britanie, John Bercow, nu ar respinge din start ideea unui al doilea referendum pentru rezolvarea impasului numit Brexit, potrivit Reuters.

”Am putea părăsi Uniunea Europeană cu un acord, fără acord, dacă aceasta este alegerea explicită a Parlamentului, sau am putea decide să cerem o extensie a articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, în vederea găsirii unui mecanism care să permită rezolvarea problemei”, a declarat Bercow, referitor la opțiunile actuale pe care le are Marea Britanie.

Asta ar putea implica noi negocieri, o alegere sau un alt vot public, a declarat Bercow la un eveniment organizat la Universitatea din Zurich, Elveția.

Europarlamentarii au aprobat miercuri, cu o largă majoritate, o rezoluţie care exclude orice acord de retragere a Marii Britanii din UE care să nu includă o clauză de backstop (plasă de siguranță).

Rezoluţia, care a fost dezbătută în prezența șefului Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, și a negociatorului pentru Brexit, Michel Barnier, a fost aprobată cu 544 de voturi pentru, 126 împotrivă şi 38 de abţineri.

Parlamentul European continuă să sprijine o ieșire ordonată a Regatului Unit din UE, bazată pe Acordul de retragere deja negociat, au reafirmat eurodeputații, potrivit euractiv.ro. Documentul subliniază de asemenea faptul că Acordul de retragere respectă totodată punctele nenegociabile ale Regatului Unit, dar și principiile UE, oferind o soluție echitabilă și echilibrată.

În textul rezoluției, deputații confirmă că ar fi gata să accepte o revenire la propunerea inițială a UE pentru un mecanism de protecție doar pentru Irlanda de Nord. Aceștia sunt de asemenea deschiși pentru a examina „soluții alternative” atâta vreme cât acestea sunt credibile din punct de vedere legal și operațional, și urmează principiile directoare ale UE. Deputații subliniază de asemenea și faptul că nu vor aproba niciun Acord de retragere fără un mecanism de protecție.

Jean Claude Juncker a avertizat însă, în plenul de la Strasbourg, că riscul unei ieșiri dezordonate este foarte prezent. „Poate că aceasta este alegerea Regatului Unit. Dar nu va fi niciodată alegerea Uniunii Europene”, a spus Juncker.

El spune că o ieșire fără acord a Marii Britanii ar fi o catastrofă și crede că încă se mai poate face ceva pentru obținerea unui acord.