Evenimentul Zilei > Actualitate > Al Bano și jurământul făcut lui Don Carmelo. Corespondență din Italia
VIDEO

Al Bano și jurământul făcut lui Don Carmelo. Corespondență din Italia

În anul 1961, Al Bano a plecat din satul său natal, Cellino San Marco, la Milano, în căutarea succesului. A luat cu el câteva haine într-o valiză ponosită și s-a urcat într-un tren plin de tineri ca el, care migrau din sudul sărac al Italiei către nordul țării, mai bogat și aflat în plină expansiune economică. Vroia să câștige bani, să schimbe viața familiei lui. A fost momentul în care a început aventura existenței sale.

Dacă ar fi rămas în sat, îl aștepta munca grea a câmpului, printre plantațiile de maslini multiseculari și de vița-de-vie, așa cum și-ar fi dorit tatăl său. Mama Jolanda ar fi vrut ca Al Bano să ajungă învățător în școala din localitate. Dar viața a hotărât altfel.

Când și-a luat adio de la Don Carmelo, Al Bano i-a promis ca într-o bună zi se va întoarce și va produce un vin care îi va purta numele. Nu l-a crezut nimeni, atunci.

La Milano, deși muncea pe un șantier de locuințe, Al Bano trimitea toți banii primiți acasă, spunându-le părinților îngrijorați că o duce bine și lucrează la primărie.

Au urmat lansarea în lumea muzicii și primele succese, căsătoria cu Romina Power, fiica unui mare actor american, și apoi întoarcerea acasă, unde și-a cumpărat terenul pe care a construit locuința în care s-a mutat cu întreaga familie.

Vinul, a doua pasiune a lui Al Bano, după muzică

Însă a doua pasiune a lui Al Bano a fost dintotdeauna vinul. Într-o zi, la vârsta de zece ani, bunicul său l-a dus într-o cramă și i-a făcut “botezul vinului”. De atunci știe să facă distincția între un vin bun și unul mai puțin bun, De cel puțin cinci generații, familia Carrisi se ocupă cu producerea vinului, Cellino San Marco fiind renumit ca zonă viticolă în regiunea Salento. Așadar, rădăcinile sale l-au făcut să nu uite această tradiție și să o ducă mai departe.

Așa a apărut Crama Al Bano Carrisi, pe poarta căreia în 1973 a ieșit prima sticlă de vin îmbuteliată acolo, pe eticheta căreia scria “Don Carmelo”. Artistul și-a respectat astfel cuvântul dat.

Astăzi, Al Bano are peste 200 de hectare de viță-de-vie și o fabrică ce produce 2 milioane de sticle anual. Soiurile locale, Negroamaro și Primitivo de Salento, sunt completate de Salice Salentino, Chardonnay și Sauvignon Blanc. Există și un vin rosato, făcut tot din struguri din soiul Negroamaro. Două tipuri de spumant, alb și rose, numite “Felicita”, și un excelent ulei de măsline completează gama produselor ce poartă numele renumitului artist.

Turiștii care vin în număr mare aici pot cumpăra vinurile din Enoteca aflată lângă restaurant, iar grupurile de minim 10 persoane pot face o vizită în cramă, unde îi așteaptă o degustare din toate felurile de vin, lângă butoaiele din lemn de stejar în care licoarea lui Bachus e pusă la învechit.

Sergio Angioi și Sabina Perrone sunt cei ce se ocupă astăzi cu vânzarea vinurilor lui Al Bano în întreaga lume, din Canada în China, trecând prin Rusia, Germania și… România.

Medaliate la expozițiile și târgurile internaționale de profil, etichete precum Platone, Taras, Basiliano, Felicita, Nostalgia sau Villa Carrisi sunt deja cunoscute de degustători. La noi, vinurile lui Al Bano se găsesc în supermarketurile din București și în câteva restaurante renumite. Al Bano a acceptat să-l fimez cu un mesaj adresat românilor. Artistul vă invită, chiar în limba română, să-i faceți o vizită în această superbă locație din Cellino San Marco, unde îi puteți asculta cântecele și să-i beți vinul, ba chiar să petreceți cu el și familia lui o seară de neuitat.