Evenimentul Zilei > International > AKȘAM: Războiul petrolului se amplifică
AKȘAM: Războiul petrolului se amplifică

AKȘAM: Războiul petrolului se amplifică

Războiul petrolului dintre Riad și Moscova afectează relațiile dintre cele două țări. După prăbușirea acordului OPEC, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a decis să nu negocieze cu reprezentanții Arabiei Saudite.

Decizia Arabiei Saudite de a majora producția de petrol pentru a forța o scădere a prețului a nemulțumit Rusia. Președintele rus Vladimir Putin a anunțat atunci că decis să nu negocieze cu reprezentanții Arabiei Saudite.

În urma deciziei administrației saudite, prețul petrolului Ural a scăzut sub 20 de dolari.

În Europa de vest, petrolul brut Ural a atins la cel mai scăzut nivel al ultimilor 18 ani, coborând la 18.67 dolari. Această scădere a prețului petrolului a dus la o devalorizare record a rublei rusești din 2014 până în prezent și la sărăcirea populației în doar câteva luni.

Kremlinul a decis să evite criza și să stea departe de Arabia Saudită în războiul de uzură iar președintele Putin a hotărât să nu negocieze cu saudiții conduși de prințul moștenitor.

 

„Administrația de la Riad va ieși în pierdere”

 

Surse rusești susțin că președintele Vladimir Putin nu va ceda în fața șantajului petrolier al saudiților și că din războiul petrolului nu Moscova va ieși în pierdere, ci administrația de la Riad.

Sursele citate afirmă că bugetul Arabiei Saudite este mai dependent de prețul petrolului.

Ministerul Finanțelor din Rusia susține că va putea rezista prețului scăzut al petrolului timp de 6-10 ani. Prin această mutare, Rusia transmite Arabiei Saudite „să se calmeze”.

 

Ce s-a întâmplat?

 

Arabia Saudită a transmis Rusiei o propunere de a reduce prețul petrolului în contextul scăderii cererii globale, în paralel cu diminuarea producției din cauza coronavirusului.

Rusia nu a acceptat această propunere, iar Arabia Saudită a crescut brusc producția, ceea ce a dus la o scădere a prețului barilului de petrol până la 32 de dolari. În replică, și Rusia a anunțat că își va majora producția de petrol.

Sursa

Traducerea: Florin Matei – RADOR