Evenimentul Zilei > Economie > Ajutor de la stat pentru producătorii de roșii. Ministerul Agriculturii plătește până la 3.000 de euro
Ajutor de la stat pentru producătorii de roșii. Ministerul Agriculturii plătește până la 3.000 de euro

Ajutor de la stat pentru producătorii de roșii. Ministerul Agriculturii plătește până la 3.000 de euro

Guvernul a promovat o nouă reglementare prin care acordă ajutoare financiare. Valoarea acestora ajunge la 15.000 de lei, aproximativ 3.000 de euro. Beneficiarii selectați vor primi toți banii într-o singură tranșă, anul viitor. Schema de ajutor se aplică tuturor celor care vor dovedi că îndeplinesc toate criteriile solicitate de autoritățile statului.

Legumicultorii vor primi în anul 2023 un ajutor de minimis în valoare de cel mult 3.000 de euro pentru cultivarea tomatelor în spaţii protejate. Bugetul maxim alocat pentru acest program, este de 262,999 milioane de lei, respectiv echivalentul a 53,142 milioane de euro. Banii vor fi împărțiți prin Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), potrivit unui proiect de Hotărâre publicat pe site-ul instituției.

Schema de ajutor de minimis este destinată susținerii producătorilor de tomate cultivate în spaţii protejate, în Ciclul I de producţie. Pot beneficia de această sumă producătorii agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător, producătorii agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale şi familiale, producătoriii agricoli persoane juridice.

Pentru a fi eligibili, aceștia trebuie să utilizeze o suprafaţă cumulată de minimum 1.000 mp pe ciclu de producţie, cultivată exclusiv cu tomate în spaţii protejate. Suprafața trebuie marcată, la loc vizibil, cu o placă indicator și să obţină producţia minimă corespunzătoare culturii înfiinţate.

Beneficiarii trebuie să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol de la primăriile în raza cărora își au suprafețele cultivate şi să deţină Registrul de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor. De asemenea, ei trebuie facă dovada obţinerii producţiei minime realizate, prin documente justificative în funcţie de forma de organizare şi să obţină tomate care nu depăşesc conţinutul maxim aplicabil reziduurilor de pesticide, conform prevederilor din proiectul de hotărâre.

Care este producția minimă prevăzută

Producţia minimă prevăzută este de 3.000 kg pe 1.000 mp, iar valorificarea acesteia trebuie să se facă până la data de 10 iunie inclusiv. Pentru suprafaţa prevăzută iniţial se acceptă o marjă de eroare de + 50 mp rezultaţi în urma verificării în teren a suprafeţei înfiinţate cu tomate.

Dovada obţinerii producţiei este dată de copia rapoartelor fiscale de închidere zilnică/factura/fila/filele din carnetul de comercializare, se precizează în document.

Sprijinul financiar se acordă beneficiarilor sub forma unei subvenţii, iar valoarea maximă în euro este de 3.000 euro/1.000 mp/beneficiar. Banii se plătesc în lei, la cursul de schimb de 4,9490 lei, stabilit de către Banca Centrală Europeană, la data de 30 septembrie 2022, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE).

Sumele reprezentând ajutoare de minimis se plătesc beneficiarilor într-o singură tranşă, în anul 2023.

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: