Evenimentul Zilei > Economie > A fost aprobat sprijinul pentru producţia de legume. Ce culturi beneficiază de subvenții
A fost aprobat sprijinul pentru producţia de legume. Ce culturi beneficiază de subvenții

A fost aprobat sprijinul pentru producţia de legume. Ce culturi beneficiază de subvenții

Legumicultorii vor beneficia în acest an de un ajutor substanțial, bugetul maxim alocat pentru noua schemă de sprijin fiind de 150 de milioane de lei.

Legumicultorii vor beneficia în acest an de un ajutor de 2.000 de euro/cultură/1.000 metri pătraţi, plafonul maxim alocat pentru noua schemă de sprijin fiind de 150 de milioane de lei (30,785 milioane de euro). Hotărârea a fost aprobată, miercuri, pentru susţinerea producţiei de legume în spaţii protejate.

Culturile care sunt susţinute prin noua schemă de sprijin sunt cele de ardei, castraveţi, tomate şi vinete.

„În şedinţa Guvernului din data de 16 iunie 2021 a fost aprobată Hotărârea pentru aprobarea programului de susţinere a producţiei de legume în spaţii protejate pentru anul 2021. (…) Schema va fi implementată de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), prin centrele locale/judeţene, care vor fi sprijinite în activitatea de control şi evaluare a producţiei de către direcţiile pentru agricultură judeţene”, informează Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) .

Actul normativ reglementează:

  • modalitatea de depunere a cererii la APIA,
  • culturile pentru care se acordă ajutor de minimis şi anume ardei, castraveţi, tomate, vinete şi
  • categoriile de beneficiari: persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, persoane juridice şi criteriile de eligibilitate pentru obţinerea sprijinului.

Condițiile pentru primirea subvenției

Hotărârea prevede şi producţiile minime pe care trebuie să le obţină producătorii agricoli. Totodată sunt stipulate şi documentele justificative care se prezintă pentru obţinerea ajutorului de minimis. Acestea prevăd efectuarea verificărilor privind existenţa suprafeţelor, a culturilor declarate şi evaluarea producţiei, de către comisii mixte APIA-DAJ. Se va controla respectarea normelor privind utilizarea durabilă a produselor de protecţie a plantelor de către inspectorii fitosanitari oficiali. În normativ se arată modalitatea de comunicare între centrele locale/centrele judeţene/APIA şi MADR şi DAJ.

Depunerea cererilor se va realiza până la cel târziu 20 iulie inclusiv, iar valorificarea producţiei se va face în perioada 2 noiembrie – 2 decembrie. Documentele justificative pot fi depuse până la 3 decembrie 2021, inclusiv.

MADR precizează că prin acordarea ajutorului reglementat de prezenta hotărâre se doreşte creşterea interesului producătorilor în dezvoltarea exploataţiilor agricole şi satisfacerea dorinţei consumatorilor de a achiziţiona legume proaspete şi de calitate.

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: