Evenimentul Zilei > Monden > Ai şi tu acest obicei? Renunţă la el imediat. Ce ţi se poate întâmpla
Ai şi tu acest obicei? Renunţă la el imediat. Ce ţi se poate întâmpla

Ai şi tu acest obicei? Renunţă la el imediat. Ce ţi se poate întâmpla

Medicul Mihaela Bilic atrage atenţia asupra gustărilor între mese pe care majoritatea le consumă “pentru că sunt la modă”, dar care, potrivit nutriţionistului, îngraşă foarte tare.

„Nu avem nevoie de gustări între mese decât dacă suntem sportivi sau copii în creștere. Toată lumea ronțăie mai nou gustări sănătoase, nu pentru că ne-ar fi foame, ci pentru că sunt la modă.

Fructele oleaginoase, indiferent că e vorba de semințe, alune, nuci, migdale, fistic, crude sau prăjite, cu sare sau condiment, sunt niște SUPER alimente. Conțin în medie 40% grăsimi, 30% proteine, 20% glucide și sub 10% apă.

Niciun alt produs existent în natură nu este atât de concentrat în nutrienți de calitate, poate pentru că din respectiva sămânță trebuie să ia naștere o nouă plantă. Însă tot ce e concentrat trebuie mâncat în cantitate mică, din când în când. Ori noi am făcut din oleaginoase o gustare obligatorie și nu doar o dată, ci de mai multe ori pe zi.

Cu siguranță știți că din semințe se face uleiul, dar sigur nu realizați că oleaginoasele au în medie 600cal/100g, iar ciocolata doar 550. Și știți ce mai au? O densitate calorică fabuloasă, adică multe calorii concentrate într-un volum mic.

Nu există pe lume un aliment mai concentrat în calorii și mai hrănitor decât semințele. Sunt mega-gustoase și sănătoase, dar îngrașă foarte tare! Asta dacă nu sunt consumate în porția corectă, adică 25g.
Știți ce înseamnă asta? 10 migdale sau 20 alune, cât încape într-o lingură.

Ambalajul cel mai mic pentru oleaginoase este de 50g, adică minim 300cal- echivalentul energetic dintr-o masă concentrat într-un pumn de semințe. Așa că, dacă nu sunteți sportivi sau copii în creștere, nu trebuie să aveți aceste gustări zilnice. Și nu pentru că spun eu, ci pentru că silueta nu ne permite”, a scris medicul nutriționist Mihaela Bilic pe contul de Instagram.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.