Evenimentul Zilei > Economie > Investiţii de jumătate de miliard în agricultura românească. Tehnologie de ultimă oră la cea mai mare fermă din Europa
Investiţii de jumătate de miliard în agricultura românească.  Tehnologie de ultimă oră la cea mai mare fermă din Europa

Investiţii de jumătate de miliard în agricultura românească. Tehnologie de ultimă oră la cea mai mare fermă din Europa

După ce Al Dahra, cel mai mare trader de cereale din Orientul Mijlociu cu sediul în Abu Dhabi (Emiratele Arabe Unite), a achiziţionat anul trecut Agricost, care este cea mai mare fermă din Europa, s-au anunţat investiţii de peste 500 dde milioane de dolari în agricultura românească, în următorii 5 ani.

Recent au fost achiziţionate 35 de tractoare du ghidare automată, care reprezintă o noutate în domeniu, ce vor ajunge în Insula Mare a Brăilei până la sfârşitul anul 2019.

De asemenea, parametrii climaterici – temperatura și umiditatea aerului, precipitațiile, viteza vântului, umiditatea și temperatura solul vor fi monitorizate cu ajutorul a 29 de staţii meteorologice.

 „Ne dorim ca sistemul multifuncțional să devină platforma care integrează datele provenind de la utilaje diferite – semănători, aparate de stropit, combine dar și alte mașini de recoltat”, a declarat dr. ing. Lucian Buzdugan, președintele Consiliului de Administrație al Agricost.

Buzdugan este un cunoscător al tehnologiilor high-tech din domeniul agricol.

 În 2017, producătorul german Horsch lansa una dintre cele mai performante modele de semănători din portofoliu – Focus 12.50 ST, având la bază o schiță în detaliu a unei semănători universale realizate de inginerul român.

Obiectivul Agricost este ca până în 2022 să se atingă o producţie anuală de un milion de tone de cereale şi furaje combinate.

De asemenea, Agricost are ca obiectiv dezvoltarea unui punct de colectare a cerealelor cu silozuri, având capacitatea de a gestiona două milioane de tone metrice de cereale de diferite tipuri, provenind atât de la fermele românești operate de Al Dahra, cât și de la cele din afara companiei.