Agheasma Mare, antigelul Bobotezei din Dealul Mitropoliei, la minus 5 grade Celsius GALERIE FOTO

Agheasma Mare, antigelul Bobotezei din Dealul Mitropoliei, la minus 5 grade Celsius GALERIE FOTO

Mii de credincioși s-au înghesuit, ieri, să ia agheasmă, din butoaie de plastic, pe Dealul Mitropoliei. Deși licoarea sfințită s-a împărțit abia după ora unu, primii veniți s-au pus la coadă pe la ora șase dimineața.

La șase fără un sfert, la minus cinci grade Celsius, Marian Radu, de 46 de ani, un șomer de meserie sculer-matrițer, s-a înființat lângă Catedrala Patriarhală, să fie sigur că o să fie primul care primește „Agheasma mare”, sfințită de însuși Preafericitul Daniel. „Am stat șase ani în California și m-am întors în România de doi ani, să mă însor!”. Nu s-a însurat nici până azi. Tocmai de-aia a venit ieri, pe întunericul geros al dimineții de Bobotează, în Dealul Mitropoliei: „Sper într-o viață mai bună. Oameni să fie mai corecți și mai ales conducătorii. Agheasma trebuie luată dimineața, spui o rugăciune și, gata, se împlinește!”, e naiv în stăruința sa credinciosul care arată de parcă a venit din ferentari, nu tocmai din America. Al doilea la rând, Georgică Dumitriu, are 64 de ani și e fierar-betonist pensionar. A pierdut startul, ajungând la Patriarhie abia pe la 06.20. „În fiecare an sunt printre primii care vin aici. N-am somn și, apoi, îmi place să beau agheasmă de dimineață, că-mi alungă toate relele din casă!”, e sincer bătrânul. Amândoi, apoi, recunosc: „De fapt, a mai fost unu’ înaintea noastră, din Vâlcea, da’ l-a răzbit frigul și a plecat. Venise de la patru...”, e cinstit „americanul” Marian Radu.

„Dacă bem agheasmă nu mai mâncăm medicamente!”

Pe la oara 11.00, în colonați între gardurile metalice puse de jandarmi, erau cam o mie de persoane, toate cu pungi pline cu pet-uri goale. Înăuntru, în căldurica Catedralei Patriarhale, nu mai era loc să arunci un ac. Credincioșii mai isteți se înființaseră încă de dinainte de ora nouă când PF Daniel a început Sfânta Liturghie a Bobotezei. Totuși, di când în când, mai ieșeau la aer, semn că ventilația nu prea făcea față afluxului de credincioși speriați de gerul de afară. Frustrat întrucâtva că a ajuns abia al treilea la Boboteaza din Dealul Mitropoliei, alt pensionar, de 64 ani, fost laminorist la Republica, se destăinuie: „De cinci ani vin, de când am ieșit la pensie! Sperăm să bem agheasmă și să nu mai mâncăm medicamente!”. În spatele lor, la 12 fără cinci minute, când a ieșit Patriarhul din biserică – ultimul,  smerit în spatele soborului de preoți – dârdâiau deja circa trei mii de credincioși. În total, până seara, numărul celor care au venit să ia apa sfințită de PF Daniel a sărit de zece mii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un popă la două butoaie

La 12.30, cele 23 de butoaie de plastic albastru, cu o capacitate totală de peste 12.000 de litri, li s-au scos capacele, dar credincioșii au mai tebuit să aștepte terminarea celei de-a doua slujbe, ținută de  această dată din pridvorul reședinței patriarhale de către PF Daniel. Abia pe la ora unu și ceva, jandarmi îmbrăcați în civil au început să umple pet-urile și bidoanele  cu „Agheasma Mare”, pe care însuși Întâistătătorul BOR o sfințise a doua oară, după preoții care erau responsabili câte unul la două butoaie. Dar nu înainte ca Preafericitul Daniel, pe deoparte și IPS Timofei Prahoveanul, pe cealaltă parte a catedralei, să stopescă mulțimea cu agheasmă folosind un fel de „buzdugan permeabil”, denumit generic „sfeștoc”. Și tot atunci, când clopotele au început să vuiască, s-au zburătăcit speriați câteva zeci de porumbei care își au cuiburile sub streașina clopotniței. A urmat, apoi, o „grămadă ordonată”, ca la rugby, coordonată cu brio de jandarmi. Pe rând au început să iasă „victorioșii”, primii posesori de „Agheasmă Mare”. Două femei, Anghelina Pastramă, de 60 de ani și sor-sa, Lica Nicolae, de 64 de ani, abia cărau câteva bidoane de câte cinci litri, pline ochi cu sfânta licoare. „Da’ dăm și la vecini, bem și noi și stropim și mașinile și prin casă!”, parcă se scuzau când se uitau la alții care veniseră doar cu câte un borcan.