Todea a demisionat din Poliția Română, în septembrie 2013, după ce a câștigat un ultim proces împotriva IPJ Cluj, proces care se referea la aplicarea unei sancțiuni disciplinare, dictate pe motiv că nu și-a salutat un șef, pe inspectorul șef adjunct al IPJ Cluj, comisarul șef Cristian Pintea.

”Mesajul meu către colegul meu de la Brașov este să nu fie speriat, dacă își va da demisia. Cu muncă multă o să ajungă foarte bine. Trebuie să fie muncitor. Din interiorul sistemului, mă refer aici la Poliția Română nu are cu cine să lupte. Mentalitatea în Poliția Română nu se va schimba niciodată. Cel puțin generația de la 35 de ani în sus nu mai ai ce face cu ei. Sunt învățați de cei mai in vârstă cu tot felul de metehne. În plus sociatatea românească este invățată să tot intervină la șefi, să caute pile și relații”, spune fostul agent de poliție Sergiu Todea.

Întrebat dacă după doi de când a demisionat din funcție, nu regretă această decizie, Sergiu Todea spune râzând că nu. Pentru el, după momentul demisiei a început o altă viață. ”Eu sunt mulțumit cu decizia pe care am luat-o. Sunt de-a dreptul încântat de ea. Am satisfacția muncii. Am ambiție, am viață în mine, nu mai sunt blazat. De la nivelul de agent de poliție, de la un moment dat ești blazat, faci totul într-o rutină și tot așa, toată viața. Acum am un magazin alimentar al meu și cât câștig, îmi ajunge. Am un copil și o familie și sunt fericit. Nu m-aș mai întoarce în Poliția Română pentru nimic în lume”, a spus Todea.

A demisionat a doua zi după ce justiția i-a făcut dreptate

În luna septembrie 2013, agentul Todea a obținut un ultim câștig de cauză la Curtea de Apel Cluj. A doua zi s-a prezentat la Serviciul Personal din cadrul IPJ Cluj și și-a dat demisia. A motivat scurt că s-a săturat de mizeriile la care a fost supus în perioada 2011-2013.

Todea a fost sancţionat de mai multe ori pentru comportament nedemn sau pentru că nu a anunţat că a divorţat, asta după ce l-a oprit în trafic pe adjunctul IPJ Cluj, comisarul Cristian Pintea. "Nu am avut pentru ce să mai rămân. M-am luptat aproape singur împotriva unui sistem care funcţionează foarte bine. Nici unul dintre şefi nu mi-a fost aproape în cei doi ani de calvar prin care am trecut. Am muncit din greu şi cu ce m-am ales? Aşa că, după ce am câştigat procesele, am decis să îmi dau demisia. Mă simt mult mai bine", a declarat Todea.

Tot de la trecere de pietoni i s-a tras

Calvarul lui Sergiu Todea a început în anul 2011, când și-a suprins șeful, pe același comisar șef Cristian Pintea, că nu a acordat prioritate de trecere unui pieton care traversa strada pe la trecerea pentru pietoni. Exact ca și colegul lui de la Brașov. "Pe banda a doua, cu viteză excesivă, s-a apropiat un autoturism marca BMW Seria 5 de culoare neagră, al cărui şofer nu a schiţat nici măcar un gest de frânare pentru a observa dacă pe trecerea de pietoni se află cineva. Asta, în condiţiile în care o autoutilitară era oprită pentru a acorda prioritate de trecere unui pieton".

După acest moment, agentul a plecat în urmărirea şoferului grăbit, Pintea oprind maşina după mai bine de doi kilometri de urmărire, fiind nervos că este urmărit de echipajul Poliţiei Rutiere. "A continuat pe un ton nepoliticos să afirme că dânsul nu a văzut niciun pieton. Este evident şi logic că nu a avut cum să vadă pietonul din cauza vitezei excesive. I-am solicitat să-mi declare datele şi m-am îndreptat spre autoturism, să-mi iau agenda pentru a le nota. Atunci mi-a arătat pe geam o legitimaţie", a mai spus poliţistul.

La scurt timp, agentul Todea a aflat că împotriva lui a fost demarată o cercetare disciplinară, acuzaţia fiind că nu a respectat un superior. Apoi a fost trimis la psiholog vreme de şase luni, pentru a fi monitorizat de un specialist, din cauza unor probleme de comportament inventate, i s-a luat pistolul şi i s-a retras, cu acordul procurorului-şef de la Parchetul Tribunalului Cluj, avizul de poliţist care putea întocmi şi dosare penale. "La momentul incidentului cu trecerea pentru pietoni, la faţa locului a venit un şef de-al meu care şi-a cerut scuze în numele meu în faţa comisarului Pintea. Apoi, m-a pus să îmi cer şi eu scuze şi a strigat la mine că nu ştiu cine este el".

Comisarul Pintea nu a uitat de faza cu trecerea de pietoni şi i-a întocmit agentului Todea trei cercetări disciplinare. Una pentru comportament nedemn în faţa superiorului, alta pentru că nu a anunţat că a divorţat şi alta pentru că nu a trecut în declaraţia de avere, salariul soţiei cu care a stat căsătorit timp de zece luni. Magistraţii clujeni care au judecat procesul lui Todea au scris în sentinţele prin care Sergiu Todea şi-a recuperat onoarea că acesta a fost victima unei răzbunări a şefului lui.  

Corpul de control al guvernului Ponta a confirmat că Todea a fost victima sistemului

Inspectorii de la Corpul de Control al Guvernului au venit în control la IPJ Cluj după ce EvZ a prezentat pe larg cazul agentului Todea și modul în care acesta a fost victima șefilor lui. ”Împrejurările reţinute de către instanţa de judecată, precum şi anularea sancţiunii evidenţiază caracterul netemeinic al sancţiunii disciplinare, dar şi preocuparea conducerii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj de a găsi motive de sancţionare disciplinară a agentului, fără a evalua în mod corect şi nepărtinitor situaţia de fapt“, au scris inspectorii în raporul lor.