Evenimentul Zilei > Monden > Agenții care au grijă de Harry și Meghan, cazați într-o vilă cu o chirie imensă. Cine plătește luxul lor
Agenții care au grijă de Harry și Meghan, cazați într-o vilă cu o chirie imensă. Cine plătește luxul lor

Agenții care au grijă de Harry și Meghan, cazați într-o vilă cu o chirie imensă. Cine plătește luxul lor

Echipă care are grijă de securitatea lui Harry şi Meghan a fost cazată într-o casă de lux unde se plăteşte o chirie de 1.100 de lire sterline pe săptămână. Clădirea se află lângă conacul ducilor și este descrisă ca fiind idilică, cu vedere la mare și acces la o plajă privată.

Din câte se spune ar mai și alți ofițeri care sunt adăpostiți în altă parte a insulei Vancouver. Un vecin a declarat: „Acolo este cazată o echipă de securitate. S-au mutat cu câteva zile în urmă”.

Acest lucru va intensifica dezbaterea acerbă cu privire la costul protecției non-stop care, din noiembrie, a fost asigurată atât de ofițerii Scotland Yard, cât și de  Royal Canadian Mounted Police (RCMP).  Dar veste cea mai proastă pentru ducii de Sussex a venit săptămâna trecută când statul canadian i-a anunțat că va renunța la paza lor începând cu 31 martie. 

Canada are obligația legală de a oferi securitate așa-numitelor persoane protejate internațional, dar „schimbarea statutului” ducilor de Sussex  i-a scos în afara legii. Marea Britanie plătește în prezent 600.000 de lire sterline pentru echipa de ofițeri care-i protejează pe duci. Se crede că fiecare costă în jur de 100.000 lire sterline: acoperă salariul, orele suplimentare, indemnizația și pensiile, precum și zborurile și cazarea.

Deplasările cuplului  în funcţie de activităţi, este probabil să crească costurile semnificativ. Poliția Metropolitană a calculat că factura anuală totală ar putea crește la 20 de milioane de lire sterline. Criticii spun că ducele și ducesa ar trebui să își finanțeze propria securitate după ce devin cetățeni independenți, dar Harry și Meghan insistă cu ideea că au dreptul legal la protecție pe tot parcursul anului pentru ei și pentru fiul lor Archie.

Potrivit Daily Mail, Justin Trudeau și-ar fi asumat un angajament faţă de Regatul Unit că Guvernul său va contribui la costuri, dar acest lucru nu a fost niciodată confirmat public. Potrivit sondajelor recente arată că doar unul din cinci canadieni cred că plata pentru siguranţa cuplului  trebuie să se  facă din fondurilor de stat.  Iar Federația canadiană a contribuabililor a trimis o petiție cu 80.000 de semnături către biroul lui Trudeau unde cere clar să se opună respectării acestui proiect de lege. Dacă părea uşoară desprinderea ducilor de Sussex de Casa Regală britanică, iată că nu este chiar aşa, ci se complică.