Agenţia Naţională Antidrog (ANA) va avea o bază de date a consumatorilor cu boli incurabile

Agenţia Naţională Antidrog (ANA) va avea o bază de date a consumatorilor cu boli incurabile

ANA și-a propus dezvoltarea unui sistem de colectare a datelor privind bolile infecțioase asociate consumului de droguri.

Anual, pe baza datelor furnizate de toate instituţiile şi organizaţiile cu atribuţii în domeniu, Agenţia Naţională Antidrog întocmeşte Raportul naţional privind situaţia drogurilor în România, pe care îl înaintează, prin Ministerul Afacerilor Interne, Guvernului României şi organismelor internaţionale abilitate să asigure aplicarea prevederilor convenţiilor internaţionale, în conformitate cu acordurile ratificate de ţara noastră. Printre indicatorii şi criteriile de apreciere a fenomenului drogurilor, utilizați la nivel european pentru monitorizarea consecințelor și corelațiilor consumului de droguri asupra sănătății, se numără și indicatorul ”Boli infecțioase asociate consumului de droguri”.

În acest sens, Agenţia Naţională și-a propus să se alinieze la standardele europene și în ceea ce privește sistemul de colectare a datelor referitoare la bolile infecțioase asociate consumului de drogur. Un prim este îmbunătățirea legislației aferente, pentru care este necesară, în primul rând, consultarea specialiștilor, practicienilor și a reprezentanţilor instituţionali, implicați în această problematică.

Rapoartele: pentru infecţiile cu HVB şi HIV în rândul CDI, în crestere

Ne puteți urmări și pe Google News

În privinţa bolilor infecţioase asociate consumului de droguri, prevalenţele pentru infecţiile cu HVB şi HIV în rândul CDI au înregistrat tendinţe crescătoare semnificative în 2013, iar cea pentru HVC a înregistrat o uşoară scădere, aspecte datorate în principal creşterii „vizibilităţii” fenomenului, ca urmare a răspunsului autorităţilor şi partenerilor neguvernamentali, după declararea focarului epidemiologic HIV în 2011. O altă explicaţie a tendinţelor înregistrate pentru cele trei tipuri de infecţii poate fi reprezentată deinsuficienţa resurselor şi intervenţiilor de reducere a riscurilor de contractare a bolilor infecţioase asociate consumului injectabil de droguri, în special în ceea ce priveşte proiectele derulate de organizaţiile neguvernamentale specializate. Datele în cazul infecţiei cu HIV, indică o dublare a prevalenţei acesteia în rândul CDI, faţă de anul anterior. În ceea ce priveşte indicatorii socio-demografici, aceştia definesc, atât pentru CDI din serviciile de tratament, cât şi pentru cei din programele de schimb de seringi, o populaţie extrem de vulnerabilă, atât sub aspectul lipsei mijloacelor de subzistenţă, a nivelului scăzut de educaţie, a’componenţei etnice (prevalenţe ridicate ale sub-populaţiei de rromi în programele de seringi) şi a conduitelor anomice (sex comercial, infracţiuni asociate consumului de droguri.

Urgenţelor medicale cauzate de consumul de droguri ilicite continuă să fie mai concentrată la nivelul câtorva unităţi administrativ teritoriale (Municipiul Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Galaţi). Dintre drogurile ilicite, cea mai însemnată problematică în rândul urgenţelor medicale datorate consumului lor exclusiv sau în combinaţie cu alte substanţe psihoactive continuă să o provoace substanţele noi cu proprietăţi psihoactive („etnobotanice”).

Se menţine tendinţa de creştere a numărului de cazuri de urgenţă datorate consumului de droguri multiple, dar într-o măsură mult mai scăzută şi se observă creşteri ale cazuisticii de urgenţă datorate consumului exclusiv de opiacee şi stimulanţi.

Sunt menţionate 9 decese ale persoanelor care au apelat la serviciile de urgenţă ca urmare a problemelor cauzate de consumul de droguri ilicite. Consecinţele morbide ale consumului de SNPP sunt întărite şi de riscurile asociate modelului de consum injectabil practicat deaproape un sfert dintre cei care s-au prezentat în secţiile de urgenţă ca urmare a problemelor cauzate de consumul de SNPP, relevantă în acest sens fiind prezenţa în rândul acestora a infecţiilor HIV, HVB şi HVC într-o proporţie mai mare decât în cazul urgenţelor datorate consumului altor tipuri de droguri ilicite.