Deși agenda întâlnirilor bilaterale ale lui Putin încă nu a fost definitivată, măcar și pentru că cea cu omologul american, Donald Trump, insistent și demult cerută de Moscova, confirmarea a venit de foarte puțin timp, ea este deosebit de încărcată, inclusiv din perspectiva insistenței părții americane pentru a fi discutată din nou implicarea Rusiei în alegerile din Statele Unite.

Participarea președintelui Vladimir Putin la Summitul G20 de la Osaka va fi dominată de întâlnirile sale bilaterale care, potrivit Kremlinului, vor fi consacrate reglementării crizelor internaționale. Deocamdată, însă, ele urmează să fie confirmate, inclusiv cea mai așteptată dintre ele, cea cu președintele american, Donald Trump, care zilele trecute a declarat că la Osaka se va întâlni cu Vladimir Putin și liderul chinez, Xi Jinping.

Într-un interviu pentru televiziunea NTV, Putin a declarat că Rusia este gata de dialog cu Statele Unite când şi acestea vor fi gata, apreciind că posibilitățile lui Donald Trump de a ameliora relațiile cu Rusia sunt limitate de sistemul politic american.

Donald Trump a declarat că va pune și problema interferenței ruse în alegerile americane. Joi, președintele Putin a avertizat că folosirea forței de către Statele Unite împotriva Iranului va avea efecte catastrofale. De asemenea, Rusia susține în continuare acordul nuclear iranian, fiind posibil, pe de altă parte, ca Donald Trump să îl informeze pe Putin despre ideile sale legate de un nou asemenea acord.

Președintele Putin a exclus posibilitatea unui târg ruso-american pe seama Siriei și Iranului, nu însă și a unei înțelegeri privind problemele din zonă. Situația din Siria și, în special, din provincia Idlib, controlată de opoziție, va fi subiectul central al convorbirilor cu liderul rus, anunțată de președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, transmite RRA.

Un altul vor fi livrările de rachete ruseşti S-400 în Turcia, cărora li se opun vehement Statele Unite, dar care, potrivit liderului turc, vor fi efectuate în următoarele săptămâni. La Osaka, președintele Vladimir Putin va avea o nouă întâlnire cu premierul japonez, Shinzō Abe, în condițiile blocajului în negocierile privind tratatul de pace și Kurilele de Sud, iar liderul rus a coborât anticipat așteptările japoneze, subliniind că Rusia nu va ceda insulele.