Editura Evenimentul si Capital

Afacerile ilegale cu medicamente duc la scumpirea sau chiar la dispariția lor. Preşedintele ADV, Carmen Uscatu: „Ne aflăm în situaţia în care lipsa citostaticelor se acutizează”

Autor: | | 0 Comentarii | 258 Vizualizari

Exportul paralel, interesul comercial al producătorilor de medicamente şi politica de preţuri sunt principalele cauze care duc la dispariţia medicamentelor oncologice, arată un studiu realizat de reprezentanţii Observatorului Român de Sănătate, aceştia precizând că tarifele din ţară sunt ilegale.

Exportul paralel, interesul comercial al producătorilor de medicamente şi politica de preţuri sunt principalele cauze care duc la dispariţia medicamentelor oncologice, arată un studiu realizat de reprezentanţii Observatorului Român de Sănătate, aceştia precizând că tarifele din ţară sunt ilegale.

Potrivit studiului realizat de Observatorul Român de Sănătate, sunt mai multe motive care duc la riscul dispariţiei medicamentelor pentru tratamentul oncologic, printre acestea sunt: exportul paralel (46%), interesul comercial al producătorului (23 %), politica de preţuri a statului român (23%) şi problemele de fabricaţie (8%). Realizatorii studiului susţin că unele medicamente oncologice sunt mult mai scumpe în România faţă de alte ţări membre ale Uniunii Europene, conform mediafax.ro

„Unele medicamente, vorbim de nouă produse din programul Naţional de Oncologie, sunt mai scumpe în România decât în alte state din Uniunea Europeană. Cu toate acestea, unii producătorii au anunţat că întrerup comercializarea acestora de pe piaţă. De ce? Pentru că preţul este o unealtă de negociere a interesului statului. (...) Faptul că aceste medicamente sunt mai scumpe în România, în acest moment, este ilegal”, a spus preşedintele Observatorului Român de Sănătate, Vlad Mixich, în cadrul conferinţei de presă organizată, marţi, de Asociaţia Dăruieşte Viaţă.

De asemenea, în cadrul conferinţei, Observatorul Român de Sănătate a lansat şi două rapoarte: „Radiografia exportului paralel de medicamente din România: focus pe medicamentele oncologice" şi „Criza medicamentelor oncologice în România: cauze şi soluţii”.

În baza acestor rapoarte, sunt propuse mai multe soluţii: punerea în aplicare a unui mecanism coerent de prevenire şi de monitorizare a crizelor de medicamente oncologice; crearea la Ministerul Sănătăţii a unei poziţii tehnice, responsabile exclusiv cu prevenirea şi monitorizarea crizelor medicamentelor, activitate care ţine de atribuţiile Ministerului Sănătăţii, dar care nu este pusă în aplicare în acest moment; majorarea valorilor amenzilor pentru actorii din industria farmacologică ce nu respectă obligaţia de serviciu public; agregarea datelor existente într-o singură platformă, actualizată la zi permanent, şi creşterea calităţii datelor; respectarea legii în vigoare, pentru a asigura furnizarea fluentă de tratament oncologic pentru pacienţii din România.

Reprezentanţii Observatorului Român de Sănătate susţin că autorităţile, inclusiv Ministerul Sănătăţii, ar trebui să le urmeze şi să creeze platforme identice pentru binele pacienţilor.

Andreea Balan a facut vlog in spital! VIDEO incredibil: Vreau morfina, ca MOR! Ti se RUPE sufletul...

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Sănătate

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI