Evenimentul ZileiPoliticaAdrian Năstase ştie cauza eşecului PSD la alegerile europarlamentare. „Guvernarea PSD a fost blocată în cele 30 de luni de o combinație letală”

Adrian Năstase ştie cauza eşecului PSD la alegerile europarlamentare. „Guvernarea PSD a fost blocată în cele 30 de luni de o combinație letală”

Adrian Năstase ştie cauza eşecului PSD la alegerile europarlamentare. „Guvernarea PSD a fost blocată în cele 30 de luni de o combinație letală”
Fostul premier Adrian Năstase a scris pe blogul său că una dintre cauzele eşecul pe care PSD le-a avut la alegerile europarlamentare ar fi discursurile și demersurile conducerii social-democrate care au creat „un val de ură” și au crescut participarea la vot la alegerile europarlamntare și referendumul pe justiție din 26 mai.

De asemenea, Năstase mai consideră că o altă cauză a acestui eşec o constituie falsa luptă cu „statul paralel”.

„Guvernarea PSD a fost blocată în cele 30 de luni de o combinație letală dintre retorica războinică a luptei cu „statul paralel” și negocierile subterane pentru salvarea individuală/de grup. Tranzacționismul lui Dragnea a determinat eșecul unei reforme autentice a politicii penale, deoarece orice propunere era considerată a fi în folosul său personal, precum și instituirea unor măsuri pentru protejarea cetățenilor de abuzurile reale ale unor procurori”, scrie fostul premier.

Totodată, Năstase precizează că tema „statului paralel” a fost un catalizator pentru susţinătorii partidelor din opoziţie

„Opozanții PSD au înțeles din șarada „luptei cu statul paralel” că aceasta este un pretext pentru exonerarea de la răspunderea penală a lui Dragnea sau chiar un pretext pentru controlul asupra instituțiilor represive”, mai scrie Adrian Năstase.

 „Acest comportament, indiferent cum a fost el justificat, a contribuit decisiv la pierderea unui milion de voturi. Acestui motiv i se adaugă altul: calitatea slabă a celor promovați în funcții publice importante. S-a risipit credința că guvernările PSD pot asigura competență în administrarea țării, percepția dominantă fiind aceea a unui clientelism dus la extrem”, mai scrie Năstase pe blog

Despre Liviu Dragnea, fostul premier a mai spus că acesta a generat în interiorul partidului o stare de  „lașitate colectivă”, pentru că cei care aveau opinii diferite erau considerați „trădători” și au fost excluși ori marginalizați.

O altă cauză care a atras antipatia electoratului ar fi retorica antieuropeană a unor lideri PSD

 „Într-un mod absolut stupid, PSD sub conducerea lui Dragnea a renunțat la temele care demonstrau cetățenilor că social-democrații au avut un rol major pozitiv pentru țară: eliminarea vizelor de călătorie in Europa, aderarea la NATO și finalizarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. În locul lor, a fost asumat un suveranism prost interpretat, preluat dintr-o rețetă aplicată în Ungaria și Polonia. Suspendarea PSD din familia Socialiștilor Europeni a constituit un mesaj care a fost înțeles de alegători, nu și de conducerea PSD”, a mai scris Adrian Năstase pe blogul său

„Echipa Dragnea a considerat că mărirea salariilor și promisiunea creșterilor de pensii ar putea asigura PSD câștigarea alegerilor. Da, măririle de salarii au limitat proporțiile dezastrului PSD, care ar fi fost determinat de o combinație nefastă de guvernare incoerentă și o imaginea publică proastă a conducerii PSD. Însă rețeta suveranismului nu a funcționat în România pentru că nu este legată de cultura politică profundă a cetățenilor. Românilor le place să se considere „europeni” și au mult mai multă încredere în Parlamentul European și în Comisie decât în parlamentul și guvernul naționale”, mai scrie Adrian Năstase.

„În concluzie, alegerile nu au fost câștigate de PNL și USR-Plus, ci au fost pierdute de PSD, fiind consecința propriilor greșeli. Referendumul declanșat de Klaus Iohannis a avut rolul de coagula energia negativă din societate și a o îndrepta spre cel mai detestat om din societate: Liviu Dragnea. Era modelul cunoscut din cartea lui Orwell – Big Brother.Condamnarea lui penală se înscrie perfect în logica „justiției populare”, după „revoluția prin vot” care a avut loc în cu o zi înainte”, mai scrie Adrian Năstase.

 

 


Accesează: