Reacția autorităților din Mangalia a apărut în urma unei informări a Centrului de Transfuzii Sanguine din Constanța care din cauza cazului confirmat la Mangalia a anunlat o acțiune de colectă mobilă în zona de sud a litoralului. Biroul de presă al Primăriei Mangalia  îl citează pe managerul interimar al Spitalului Municipal, Dan Lefter, potrivit căruia unitatea spitalicească "nu este şi nu prezintă riscul de a fi în carantină".

Managerul Dan Lefter a adăugat că adolescentul depistat ulterior cu virusul West-Nile se prezentase la Camera de Gardă a Spitalului Mangalia în data de 4 septembrie, cu stare febrilă. "Medicul de gardă a decis trimiterea pacientului, în vârstă de 15 ani, la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa pentru investigarea unui sindrom febril", a explicat el.

La spitalul din Constanţa s-au recoltat mai multe probe biologice, inclusiv pentru virusul West-Nile, acestea fiind trimise către Bucureşti pentru analiză. "De acolo, a venit rezultatul pozitiv, adolescentul fiind în prezent externat, cu stare generală bună. Acest virus nu se transmite de la om la om, ci doar prin înţepătură de ţânţar", a explicat managerul Spitalului din Mangalia.

El a mai spus că, în urma depistării acestui caz, "singurul impact al acestei confirmări virale este faptul că, cel puţin până la 31 octombrie, Centrul de Transfuzii Constanţa nu va mai primi donatori din zona Mangaliei şi localităţile limitrofe!"

Direcția de Sănătate Publică din Constanța susține însă că este vorba de "un caz probabil de meningită cu virusul West Nile", fiind primul din 2016. “Confirmarea cazului se va putea face numai după recolta setului 2 de probe biologice (o probă sânge), la 14 zile de la debut.Cazul este un copil in vârsta de 15 de ani din localitatea Mangalia, internat la Spitalul de Boli Infecțioase Constanta în data de 04.09.2016 și externat, vindecat, în data de 09.09.2016”.