Evenimentul Zilei > Vremea > Administrația Națională de Meteorologie a emis trei coduri de avertizare pentru ploi, vânt și vijelie. Cod galben și cod roșu în mai multe județe
Administrația Națională de Meteorologie a emis trei coduri de avertizare pentru ploi, vânt și vijelie. Cod galben și cod roșu în mai multe județe

Administrația Națională de Meteorologie a emis trei coduri de avertizare pentru ploi, vânt și vijelie. Cod galben și cod roșu în mai multe județe

Temperatura va fi cuprinsă între 18° C și 2° C. Cea mai călduroasă zi din următoarele 2 săptămâni va fi 18 ianuarie, iar cea mai rece zi va fi 28 ianuarie.

Administrația Națională de Meteorologie a emis trei coduri de avertizare pentru ploi, vânt și vijelie, unul galben, unul portocaliu și unul roșu, valabile pentru marți, miercuri și joi.

Pentru perioada 17 ianuarie, ora 11.00 – 19 ianuarie, ora 18.00, a fost emis un cod galben și se referă la vânt susținut și precipitații abundente în zonele montane. La munte, în Banat, Crișana, Maramureș, Dobrogea și în nord-vestul Transilvaniei, vântul va sufla mai tare, în general cu viteze cuprinse între 55 și 75 km/h.

În zona de munte, se vor cumula precipitații în cantități în general de 25…40 l/mp. Acestea vor fi sub formă de ploaie, iar la altitudini de peste 1500 m mixte. Averse temporare sunt așteptate și în restul țării, mai ales în jumătatea de vest, unde precipitațiile vor depăși local 20…25 l/m2. Începând de miercuri după-amiază (18 ianuarie), vântul va scădea în intensitate, mai întâi în regiunile vestice, apoi treptat în zonele montane.

Cod portocaliu de vânt puternic și ploi abundente

Pentru perioada 17 ianuarie, ora 22:00 – 18 ianuarie, ora 14:00, a fost emis un cod portocaliu de vânt puternic și ploi abundente. La altitudini de peste 1800 m în Munții Apuseni și în nordul Carpaților Orientali vor fi vijelii puternice (rafale de peste 100…110 km/h), iar la altitudini cuprinse între 1500 m și 1800 m în Carpații Meridionali vor fi intensificări puternice ale vântului (rafale de peste 100…110 km/h) și precipitații mixte. Vor fi cantități importante de precipitații, 30…50 l/mp și izolat cantități de peste 60…70 l/mp. Vântul puternic va continua până miercuri seara (18 ianuarie).

Codul roșu, valabil din 17 ianuarie, ora 22:00, până pe 18 ianuarie, ora 14:00, este pentru viscol puternic la altitudini de peste 1800 m în Carpații Meridionali, cu rafale de vânt de peste 120…140 km/h, iar vizibilitatea va fi redusă la zero.

Vremea la munte

Până în data de 20 ianuarie, regimul termic va fi caracterizat de valori semnificativ mai ridicate decât ar fi normal în această perioadă din an, astfel că se vor înregistra maxime de 9 grade și minime de -3 până la 3 grade, și mai mici doar la peste 1800 m altitudine. Ulterior, vremea se va răci, iar până la finalul intervalului de referință vor alterna zilele cu temperaturi apropiate de normal, în special pe creste, cu zile în care vor fi valori ușor peste cele specifice lunii ianuarie.

În perioada 17-22 ianuarie, vor fi precipitații în cea mai mare parte a zonei montane și
local, cu precădere în masivele vestice și sud-vestice, se vor înregistra cantități de apă
însemnate; la început vor fi mai ales ploi și lapoviță, cu ninsoare doar la altitudini foarte mari, apoi vor predomina ninsorile. În cea de-a doua săptămână, probabilitatea pentru precipitații va fi mai scăzută, potrivit Meteoromânia.ro.

Publicat in categoriile: Vremea
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: