Adio, paradisuri fiscale!

Adio, paradisuri fiscale!

Costa Rica, Malaezia, Filipine şi Uruguay sunt statele necooperante din punct de vedere fiscal, trecute pe lista neagră publicată de către Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), potrivit AFP.

De asemenea, un număr de alte 38 de ţări, printre care Elveţia, Monaco şi Luxemburg au fost trecute pe o listă “gri” întocmită de OCDE, din cauză că şi-au asumat angajamente de a se supune standardelor internaţionale, dar nu le-au pus în practică.

Spre deosebire de aceste state, ţările de pe lista neagră, nu şi-au asumat niciun angajamant de a se conforma standardelor internaţionale în materie fiscală.

Aceste ţări erau privite, în mod tradiţional ca paradisuri fiscale, zone care, prin legislaţie, înlesnesc evaziunile fiscale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Criterii Publicarea listelor vine după ce liderii G20, reuniţi ieri la Londra, au decis să adopte măsuri împotriva statelor cu jurisdicţii necooperante, inclusiv a paradisurilor fiscale.

Pentru includerea pe lista paradisurilor fiscale, Organizaţia ia în calcul patru criterii principale, respectiv impozitele mici sau inexistente, absenţa transparenţei în privinţa regimului fiscal, absenţa schimbului de informaţii cu alte state şi atractivitatea pentru companiile paravan, cu activitate fictivă.

CITIŢI ŞI: Liderii mondiali fac apel la unitate în faţa crizei economice

Cheltuiţi sau vă veţi prăbuşi!